U trendu

Profit EPS-a u prvoj polovini godine 13,1 milijardi, a uštede 13,8 milijardi dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) u prvih šest meseci ove godine ostvarila je profit od 13,1 milijardu dinara, što ej za 10 milijardi dinara više od plana, izjavio je danas izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije Savo Bezmarević.

On je na Srpskom ekonomskom samitu istakao da je istovremeno ostvarena i ušteda od 13,8 milijardi dinara.

„EPS godišnje u proseku investira od 200 do 300 miliona evra u tehnički sektor“, rekao je Bezmarević.

On je objasnio da su sva postrojenja napravljena izmedju 1960. i 1980. godine i da su bila stara oko 40 godina.

Revitalizacija je, kako je naveo, počela od 2000. godine, kada su obnovljenja postrojenja u termoelektranama i krenulo se u modernizaciju hidroelektrana.

„Najvažniji projekti EPS-a u ovom trenutku su zeleni projekat u Kolubari u koji je uloženo 180 miliona evra, a odnosi se na ujednačavanje kvaliteta uglja. Plan je da projekat bude završen 2018. godine“, rekao je on.

Bezmarević je dodao i da se modernizuje hidroelektrana u Zvorniku, u koju je uloženo 70 miliona evra, a proizvodnja će biti povećana za 30 odsto.

Prema njegovim rečima, u revitalizaciju bloka B2 termelektrane Nikola Tesla posle 30 godina uloženo je 70 miliona evra, čime će se podići snaga za 30 megavata.

Istakao je da je najveći projekat izradnja novog bloka u termoelektrani Kostolac od 350 megavata, koji se realizuje sa kineskim partnerom, a termoblok je najnovije tehnologije i ispunjava sve najviše standarde zaštite životne sredine.

Direktor Ekonomskog instituta u Beogradu Dragan Šagovnović istakao je da EPS najveći donator srpske privrede, jer je zbog socijalne politike koja se vodi preko cena struje, godišnje gubio od 500 miliona do 1,3 milijarde evra.

To, kako je dodao, znači da je EPS od 2000. godine do sada donirao oko 15 milijardi evra, što je više od ukupne pomoći koju je Srbija dobila u tom periodu od medjunarodnih finansijskih institucija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.