U trendu

Proizvodjači pšenice traže 18 dinara po kilogramu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije sastaće se sutra sa proizvodjačima pšenice, odnosno predstavnicima udruženja, mlinarske industrije i otkupljivačima, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

„Sastanak će biti organizovan u cilju pronalaska najboljeg mogućeg rešenja kada je reč o trenutnom stanju na tržištu pšenice“, navode u tom ministarstvu.

Podsetili su da je u toku izrada pravilnika koji će, izmedju ostalog obezbediti plaćanje pšenice, brašna i drugih pekarskih proizvoda prema kvalitetu.

Sastanku će prisustvovati i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je ranije da će organizovati proteste, jer su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice.

Poljoprivrednici traže da se pšenica otkupljuje po stvarnoj tržišnoj ceni, koja je kako navode, oko 18 dinara po kilogramu, a ukazali su i da je monopolsko ponašanje velikih otkupljivača dovelo cenu pšenice ispod tržišne.

Ove godine očekuje se da će rod pšenice iznositi tri miliona tona, što je za 20 odsto više nego prethodne godine, dok je očekivani prosečan prinos pšenice oko pet tona po hektaru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar