U trendu

Protest zbog jeftinog uvoza iz Kine

Više hiljada radnika železara iz zemalja Evropske unije protestuje danas u Briselu zbog uvoza jeftinih proizvoda iz Kine, upozoravajući evropske lidere da ne pogoršavaju situaciju davanjem statusa tržišne ekonomije Kini.

Radnicima su se u protestu pridružili i vlasnici čeličana, koji optužuju Kinu za nelegalno subvencionisanje izvoza i prodaju proizvoda ispod cene proizvodnje, što dodatno povećava krizu u evropskom sektoru proizvodnje čelika.

Koristeći pištaljke i petarde, demonstranti su se okupili ispred nekoliko institucija EU, zahtevajući da Brisel spreči uvoz jeftinih kineskih proizvoda.

Kina, kojoj je prilikom pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji dat status centralno planirane ekomije, sada traži da joj se prizna status tržišne ekonomije. To bi značilo ukidanje antidampinških tarifa na uvoz kineske robe koje je EU uvele da bi zaštitila domaće proizvode, čime bi kineska roba postala još jefitnija.

Radnici železara upozoravaju da bi davanje tog statusa omogućilo još veći uvoz iz Kine što bi dalje dovelo do zatvaranja desetina hiljada radnih mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.