U trendu

Prve prodavnice Epla u Emiratima

Kompanija Epl (Apple) otvorila je danas svoje prve prodavnice u arapskom svetu u luksuznim tržnim centrima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u nadi da će bogatim kupcima posebno prodavati svoje skupocene pametne satove.

Dve nove Eplove prodavnice u „Mall of the Emirates“ u Dubaiju i „Yas Mall“ u Abu Dabiju, nalaze se pored radnji luksuznih brendova kao što su Emporio Armani, Fendi i Barberi (Burberry). Tamo će zainteresovani moći da kupe Eplove pametne satove koji koštaju i po 17.000 dolara.

Analitičari ocenjuju da Epl pokušava da se pozicionira kao modni brend, posebno kao luksuzni modni brend. U novim prodavnicama u UAE posebno mesto zauzimaju pametni satovi.

Epl dosad nije prodavao svoje proizvode u arapskom svetu, iako je lance radnji širom sveta počeo da otvara 2001. Prazninu su koristili preprodavci i sivo tržište. Novi Ajfoni (iPhones) mogli su da se kupe u prodavnicama u Dubaiju ubrzo posle izlaska na američko tržište, ponekad i sa SIM karticama američkih operatera.

Iako je Ajfon 6 najčešči model u UAE sa 4,9 odsto udela u tržištu, južnokorejski Samsung je načešći brend sa 32,6 odsto udela u tržištu, a sledi Majkrosoftova Nokia sa 31,5 odsto udela. Epl je treći brend sa udelom od 14,2 odsto.

S dolaskom Epla na tržište lokalno zastupništvo Samsunga je zakupilo veliki prostor u novinama da najavi „ponovno otvaranje“ svoje radnje. Epl će se, ipak, usredsrediti na bogatije kupce spremne da izdvoje u proseku 670 dolara za Ajfone, umesto da kupuju pametne telefone drugih brendova za oko 200 dolara.

Zasad, međutim, nisu jasni uslovi pod kojim je Epl otvorio svoje prodavnice u UAE. Obično strane kompanije u Emiratima imaju neku lokalnu firmu za partnera, ali se spekuliše da je Epl uspeo da ispregovara da ima 100 odsto udela u lokalnoj prodaji.

Epl je odbio da kaže da li ima lokalnog partnera u UAE. Na ulazu u prodavnicu nije navedena nikakva informacija o lokalnom partneru, što je uobičajena praksa za prodavnice u UAE. Ministarstvo privrede i Arab bisnis mašin (Arab Business Machine Ltd), koji sebe opisuje kao zastupnika Epla za Bliski istok, nisu odgovorili na pitanja Asošiejetid presa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.