U trendu

Putin: Ekspanzija Rusije na svetskom tržištu gasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je danas ekspanziju ruskih isporuka gasa na globalnom tržištu, navodeći da Rusija planira da utrostruči prodaju tečnog prirodnog gasa (TPG) u svetu, i da unapredi saradnju na planu isporuka gasa zemljama Azije.

„Planiramo da povećamo naše isporuke u pravcu Azije sa 6,0 procenata na 30 odsto, na ukupno 128 miljardi kubnih metara“, precizirao je on na samitu zemalja izvoznica gasa (GEFC) u Teheranu, prenosi ruska agencija Tas.

Ruski predsednik je takođe naveo da će Moskva povećati isporuke TPG-a na 60 miliona tona, što znači sa aktuelnih 4,0 odsto na 13,0 procenata na svetskom tržištu.

Kako izveštava britanska agencija Rojters, Putin je ocenio i da dugoročni ugovori o isporukama gasa, koji su kičma gasnih sporazuma Moskve sa većinom evropskih klijenata, treba da ostanu na snazi i da ne budu zamenjeni alternativnim mehanizmom.

Budući potrošači prirodnog gasa, kako je rekaoprema njegovom mišljenju, treba sa proizvođačima da dele investicione rizike povezane sa kapitalnim troškovima u tom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.