U trendu

Putin: Rusija želi bolje trgovinske veze sa EU i Kijevom

Rusija će nastaviti da se trudi da izgladi postojeće nesuglasice u trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom i Ukrajinom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Mislim da ćemo se vraćati na pitanja više puta. Želimo normalizaciju trgovinskih veza sa našim partnerima, Ukrajinom i EU“, rekao je Putin za agenciju Interfaks, a preneo Rojters.

Putin je prošle nedelje potpisao dekret kojim se od 1. januara 2016. suspenduje sporazum o zoni slobodne trgovine sa Ukrajinom, navodeći kao razlog „vanredne okolnosti koje pogađaju interese i ekonomsku bezbednost Rusije“.

Ukrajina i EU će od 1. januara početi da primenjuju bilateralni sporazum o trgovini. Trgovinski pregovori Rusije, Ukrajine i EU okončani su juče u Briselu bez dogovora o potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma o režimu trgovine s Moskvom, nakon što ekonomski deo Sporazuma o pridruživanju Kijeva EU stupi na snagu.

Komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom navela je da neka od očekivanja Rusije nisu bila realna. „Mi smo bili vrlo otvoreni da čujemo neka strahovanja Rusije. Mislim da neka od njih nisu realna u ekonomskom smislu. Neka od njih potencijalno mogu biti realna“, rekla je Malmstrom na konferenciji za medije posle završnih pregovora.

Ona je okrivila Rusiju da nije pokazala dovoljno fleksibilnosti, dok je ruski ministar za razvoj Aleksej Uljukajev rekao da trgovinski predstavnici EU nisu bili dovoljno ozbiljni u razgovorima, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.