U trendu

Rade i dok su na odmoru – i uživaju u tome

Više od polovine zaposlenih u Austriji je dostupno šefovima i klijentima i tokom godišnjeg odmora, pokazuju rezultati objavljene studije Instituta za istraživanje javnog mnjenja „Meinungsraum“.

Za dobrih 52 procenata ne prestavlja nikakvu smetnju da i za vreme godišnjeg omora bude dostupno na mobilnom telefonu, elektronskom poštom ili SMS- porukom.

Prema ovoj studiji u kojoj je učestvovalo 500 Austrijanaca, pokazalo se da poslovni stres ne popušta ni za vreme letnjih meseci.

„Ukoliko se međutim pogledaju određene branše vide se razlike, te kod samostalnih privrednika i honoraraca stres se smanjuje tokom letnjih meseci, dok kod se kod običnih radnika povećava“, objasnio je Kristijan Hintermajer iz ovog instituta.

Ono što raduje je podatak da je 75 procenata zaposlenih zadovoljno sa svojim rasporedom godišnjih odmora.

Kako je objasnio Hintermajer, većina Austrijanaca uzima dve nedelje odmora leti, pogotivu radnici i službenici, dok su samostalni privrednici i honorarci znatno fleksibilniji.

I pored godišnjeg odmora 61 procenat zaposlenih je dostupno svojim poslodavcima ili klijentima, dok 39 procenata ni po koju cenu nije dostupno za vreme godišnjeg odmora.

Najčešće se radi o dostupnosti mobilnim telefonom (83 odsto), zatim elektronskom poštom (51 odsto) ili SMS porukama i WhatsApp-om (41 odsto).

Razlog dostupnosti za vreme odmora je na prvom mestu neadekvatna zamena (59 odsto), dok je za četvrtinu zaposlenih važno da ostane u toku. U 21 procenat slučajeva se to očekuje od poslodavca, dok u devet procenata od klijenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar