U trendu

Radnici FAP-a počeli štrajk gladju

U holu Fabrike automobila u Priboju (FAP) danas je 17 radnika tog preduzeća počelo štrajk gladju.

Predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević rekao je agenciji Beta da su dva osnovna zahteva grupe radnika koji štrajkuju gladju – prvi je isplata zaostalih plata i povezivanje radnog staža, a drugi rešavanje sudbine 500 radnika FAP-a koji će biti višak.

„Zahtevamo da se u svemu poštuje Zakon o radu i da nam se isplate zaostale plate i poveže radni staž. Poslednja plata koju smo primili odnosi se na maj prošle godine“, rekao je Mršević.

On je dodao da je drugi uslov da se reši sudbina 500 radnika FAP-a koji „očigledno postaju višak“, ali ne po Uredbi o preduzećima koja su u restrukturiranju, već po Zakonu o radu.

Mršević je dodao da bi radnici na jedno vreme „zamrznuli“ štrajk gladju ako bi Vlada imenovala novi profesionalni menadžment Fabrike, što bi, kako je rekao, bio znak dobre volje da se rešavaju dva osnovna zahteva.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sinoć je rekao da se i dalje pregovara o prodaji FAP-a kompaniji koja traži subvencije od 30 miliona dolara i da će razgovori biti uspešni, ako ta kompanija da garancije za te državne podsticaje.

O prodaji FAP-a vode se pregovori s finskom kompanijom SISU.

Radnici FAP-a štrajkuju od 22. februara i zahtevaju isplatu devet zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za više od pet godina.

FAP je jedno od preostalih 10 preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverilaca prestaje 31. maja i od tada neće moći da dobijaju nikakvu državnu pomoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.