U trendu

Radnici propalih niških firmi kreću pešice za Beograd

Radnici propalih niških firmi koji već godinama ne mogu da naplate zaostale plate, okupiće se u sredu, 4. maja ispred Gradske kuće, a potom će pešice krenuti u Beograd, saznaje agencija Beta od organizatora protestnog marša Zorana Nešića.

Prema njegovim rečima, radnici će krenuti u Beograd kako bi od Vlade Srbije dobili pisanu potvrdu da država ima obavezu da im isplati zaostale plate.

„Svih proteklih godina dobijamo samo usmena obećanja da ćemo dobiti zarade. Nikakvog papira, ništa. Tražimo napismeno da nam se isplata garantuje i tražimo isplatu naših para“, istakao je Nešić.

On je rekao da radnici koji potražuju zaostale plate još nisu dobili ni jednokratnu pomoć od 10.000 dinara koju su im obećali grad i država.

„Rečeno nam je najpre da ćemo pomoć dobiti 20. aprila, a potom 30. aprila. Prošao je i 1. maj a mi novac još nismo dobili“, izjavio je Nešić.

Za isplatu jednokratne novčane pomoći i isplatu zaostalih plata u toku prošlog meseca niškom Centru za socijalni rad prijavilo se 6.212 radnika.

Pomoć očekuje oko 5.500 radnika, pošto je Gradsko veće donelo odluku da pravo na pomoć imaju samo radnici koji su radili u niškim firmama, i to onim koje još pravno nisu ugašene.

Bivši radnici Elektronske industrije, Mašinske industrije, „Gradjevinara“ i „Niteksa“ i raniji su prijavljivali državi svoja potraživanja za zaostale plate, a prema jednom od takvih popisa, njihova potraživanja za neisplaćene zarade iznose oko 2,5 milijardi dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.