U trendu

Radnici Republičkog geodetskog zavoda i dalje u štrajku

Štrajk zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu, zbog najavljenih otpuštanja radnika, biće nastavljen i danas, rečeno je agenciji Beta u Zavodu.

Službe će raditi normalno i neće biti zastoja u obradi predmeta, samo neće primati nove zahteve.

Štrajk zaposlenih u Zavodu je počeo juče zbog toga što, prema odluci Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, treba da bude otpušeno 123 radnika od njih 2.201. Zahtev zaposlenih u Zavodu je da se umanjenje računa od broja radnika po staroj sistematizaciji, po kojoj je u toj državnoj službi bilo 2.650 radnika.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova posreduje u pregovorima predstavnika Zavoda i ministarstava za rad, finansije, državnu uprave i lokalne samoupravu i za gradjevinarstvo.

Pregovori su počeli juče i biće nastavljeni danas.

Zavod je zatražio da od 1. januara 2016. godine, pored 207 angažovanih radnika van radnog odnosa na neodređeno vreme, može da angažuje još 571 radnika za obavljanje privremenih i povremenih poslova i po drugim osnovama.

Taj zahtev je, kako je objavio Zavod, podržala i potpisala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je juče izjavila da nema razloga za štrajk zaposlenih u Zavodu i da ta služba mora da bude reformisana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.