U trendu

Radnici u Nišu razočarani novim popisom dugovanja

Radnicima propalih niških firmi danas je još jednom obećana isplata zaostalih zarada koja podrazumeva prethodnu prijavu potraživanja u prostorijama Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu. 
Na novom protestnom skupu ispred Gradske kuće, gradski većnik Mihajlo Zdravković istakao je da će prijava potraživanja krenuti od ponedeljka, a trebalo bi da bude završena u roku od dve nedelje.

„Predstavnici ministarstva rada i privrede izrazili su želju da se zaostale zarade isplate, ali se traži podatak o potraživanju svakog pojedinačnog radnika. Grad je preuzeo obavezu da ovu evidenciju sastavi“, kazao je Zdravković okupljenim radnicima kojih je bilo oko 200.

On je istakao da poziv za prijavu potraživanja važi samo za bivše radnike „aktivnih“ firmi, odnosno firmi u kojima stečaj nije okončan.

Zdravković je dodao da će se po uputstvu Ministarstva privrede i Ministarstva rada, evidentirati samo potraživanja za minimalne zarade i troškovi sudskih postupaka, a zaposleni neće moći da prijave kamatu za neisplaćene plate zbog sumnje da su kamate validno obračunavane. 

„Nakon što ministarstva dobiju evidenciju o potraživanju, Ministarstvo privrede doneće odluku kako će potraživanja biti isplaćena. Svaki radnik dobiće ponudu o isplati koju će moći da prihvati ili ne prihvati“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, jedan od modela isplate o kojem je bilo reči na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu privrede, jeste model koji je korišćen za isplatu vojnih penzionera.

Zdravković je istakao i da će, nakon evidentiranja potraživanja, grad uz pomoć republike isplatiti jednokratnu novčanu pomoć svim radnicima koji potražuju zaostale zarade.

On je rekao da će visina jednokratne pomoći biti odredjena kada bude utvrdjen tačan broj onih koji zarade potražuju, jer se sada barata ciframa od 2.000 do 8.000 radnika.

Okupljeni radnici najnovije obećanje isplate zaostalih zarada dočekali su sa vidnim razočarenjem i ogorčenjem pošto su ubedjeni da nadležna ministarstva zahtevom za evidentiranjem potraživanja zapravo samo „kupuju vreme“ do izbora.

„Ovo obećanje je obična prevara i laž. Nema potrebe za bilo kakvim prijavljivanjem. Spiskovi sa potraživanjima radnika za plate dostavljeni su nadležnim ministarstvima još početkom 2013. godine, i to prema zvaničnoj evidenciji niških firmi koje se nalaze u restrukturiranju“, izjavio je bivši radnik Elektronske industrije Radiša Spasić.

Bivša radnica Elektronske industrije Slobodanka Bekić kazala je da se najnovijim predlogom vlast zapravo poigrava sa radnicima Elektronske, Mašinske industrije, Gradjevinara i drugih niških firmi. 

„Imaju para za izbeglice, za Srebrenicu, za Egzit, samo za nas nemaju. Oni dolaze da naplate svoje račune od nas, a ne pitaju odakle. Imam izvršnu presudu o isplati otpremnina još iz 2003. godine“, kazala je Bekić.

Današnji protest zaposlenih okončan je mirno, mada je tokom jednočasovnog okupljanja pretio da ekalira sukobom izmedju nezadovoljnih radnika i pojedinih policajaca koji su pokušavali da ih što više udalje od ulaza u Gradsku kuću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.