U trendu

Rano govoriti o nastavku „Južnog toka 2“

Najavljeni sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, za jedne je signal normalizacije odnosa koja budi nadu u ponovno otvaranje projekta gasovoda „Južni tok 2“, dok se drugi ne zaleću i smatraju da je o tome ipak rano govoriti.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić spada u ovu drugu grupu, i ocenjuje da je rano govoriti o tome da bi napredak u normalizaciji odnosa Rusije i Turske otvorio prostor za aktiviranje plana o izgradnji „Južnog toka 2″, kojim bi, preko teritorije Turske, gas iz Rusije stizao u Evropu.

„Ništa se ozbiljnije nije dogodilo na tom planu. To je sada više lepa, nego realna priča“, rekao je Vuletić ukazavši da sastanak ruskog i turskog predsednika tek predstoji, i tek nakon toga, videće se u kom pravcu se ide.

Kada je reč o mestu Srbije u projektu Južni tok 2, on je kazao da smo „mi za sada na repu“ i da o nama još niko ne govori.

Nedvosmisleni optimizam po pitanju sastanka dva lidera pokazao je predsednik SNP-a Nenad Popović, za kojeg je to jasan normalizacije odnosa Rusije i Turske koji otvara prostor za projekat tog gasovoda.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Popović kaže da Srbija treba snažno i aktivno da podrži obnovu „Južnog toka 2″ i da sa svoje strane, i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, učini sve da on bude realizovan.

To je, kaže Popović, zajednički interes Srbije i čitave Evrope.

On je objasnio da su očekivanja Srbije i zemalja centralne Evrope usmerena na obnavljanje „Južnog toka 2″, jer, kako kaže, samo u okviru tog gasovoda Srbija i zemlje centralne Evrope mogu da obezbede sigurno snabdevanje gasom i neophodnu energetsku bezbednost za svoje građane i privredu.

„A energetska bezbednost naše zemlje spada u sam vrh prioriteta nacionalne bezbednosti i zaštite državnih interesa“, zaključio je Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar