U trendu

Rast akcija i cena nafte

Cena nafte nastavila je danas da raste iako je Iran najavio da se neće pridružiti dogovoru velikih proizvodjača za ograničenje proizvodnje nafte.
Zajedno s naftom, danas su u porastu i akcije na svetskim berzama. Posle evropskih berzanskih indeksa koji su u porastu preko dva odsto, i Vol strit je počeo trgovanje u solidnom plusu.

Cena američke sirove nafte porasla je u Njujorku u jednom trenutku za skoro tri odsto na preko 30 dolara po barelu, preneo je Asošiejtid pres.

Cena nafte, koja je prošle nedelje pala na 13-godišnji minimum, ove nedelje je počela da raste posle vesti da se veliki priozvodjači spremaju na ogranilčenje proizvodnje kako bi se stabilizovale cene.

Venecuela se danas pridružila Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Kataru koji su se uslovno dogovorili da stanu na prošlomesečnom nivou, pod uslovom da to urade i ostale države.

Iran je, medjutim, odbacio taj predlog navodeći da ne namerava da zamrzne postojeći nivo proizvodnje dok ne dostigne nivo na kojem je bio pre uvodjenja medjunarodnih sankcija zbog nuklearnog programa.

Akcije na svetskim berzama posle mlakog starta u Aziji, ipak su danas plusu. Britanski FTSE 100, nemački Daks, francuski KAK 40, kao i evropski indeks Stoks 50 su svi u porastu od preko 2,2 odsto. U Nujorku Dau Džons je u plusu 1,1 odsto, Standard end Pur 500 1,2, a Nasdak 1,5.

Japanski Nikei 225 je posle dva dana rasta, danas u padu od 1,4 odsto, dok je hongongški Hang Seng u minusu od jedan odsto. Indeks berze u Šangaju je u plusu 1,1 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.