U trendu

Rast BDP-a u Srbiji do jedan odsto

Rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji (BDP) u 2015. godini iznosiće od 0,6 do jedan odsto, procenili su danas saradnici Ekonomskog instituta u Srbiji.

„U prvoj godini fiskalne konsolidacije ekonomska aktivnost je u fazi oporavka i umesto planiranog pada BDP-a od 0,5 odsto može se očekivati rast od 0,6 odsto“, rekao je Stojan Stamenković na predstavljaju novog broja časopisa Markoekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Stamenković je istakao da bi rast BDP-a mogao da bude i do jedan odsto ako privredi budu dostupniji jeftiniji izvori finansiranja, ako se efikasnije sprovode infrastrukturni projekti, pokrene druga peć u Železari Smederevo i poveća proizvodnja automobila.

Analize Ekonomskog instituta pokazuju da svi sektori imaju pozitivne rezultate, izuzimajujući poljoprivredu i javne usluge.

Taj rast delom je, kako je objašnjeno, posledica niske baze u 2014. godini, pre svega u energetici, zbog poplava.

Ocenjeno je da će za kapitalne investicije u 2015. godini iz budžeta biti potrošeno do 20 milijardi dinara, iako je planirano da ti rashodi budu oko 49 milijardi dinara.

Za sedam ove godine rashodi po tom osnovu iznosili su 9,5 milijardi dinara, što je 19,4 odsto planiranih za čitavu godinu. U 2014. godini ti izdaci budžeta iznosili su 31,2 milijarde dinara.

Stamenković je kazao da su neto strane investicije u Srbiji u prvom polugodištu ove godine iznosile 675 miliona evra, pri čemu je investirano 742 miliona evra, a prošle godine 821 milion evra.

On je dodao da je dobro što su povećana direktna ulaganja iz inostranstva, dok strani investitori manje reinvestiraju ostvarenu dobit u Srbiji.

„Za oživljavanje srpske privrede potrebno je da neto strane investicije iznose više od 1,5 milijardi evra“, ukazao je Stamenković.

Vladimir Vučković je rekao da je realno da ove godine iz javnog sektora ode 30 do 40 hiljada ljudi, iako je sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđeno da na platnom spisku bude manje oko 75.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.