U trendu

Rast BDP do kraja godine 2,5 odsto

Šef Kancelarije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas da bi rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u Srbiji do kraja godine trebalo da iznosi 2,5 odsto.

On je novinarima u Beogradu rekao i da ta finansijska institucija procenjuje da će u narednoj godini rast BDP-a u Srbiji iznositi 2,75 odsto.

Sosa je predstavio izveštaj Odbora izvršnih direktora MMF-a koji doneo je odluku o uspešnom završetku četvrte i pete revizije aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije.

Taj izveštaj je usvojen 31. avgusta posle čega je zamenik direktora MMF-a Tao Žang izjavio je da je privredni oporavak Srbije prevazišao očekivanja, ali da je potrebno do kraja spovesti reforme i restrukturiranje, posebno državnih preduzeća.

Tao Žang je rekao da su ove godine postignuti bolji fiskalni rezultati, ali da su i dalje potrebni napori kako bi se javni dug „čvrsto postavio na silaznu putanju“, saopštio je tada MMF.

Po podacima srpskih nadležnih institucija, realni rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu ove, u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je dva odsto.

U drugom kvartalu ove godine BDP je ostao na istom nivou u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je krajem avgusta Republički zavod za statistiku.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra, a svih pet revizija tog aranžamana bile su pozitivne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.