U trendu

Rast BDP u 2016. godini 1,5 odsto

Stručnjaci časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) ocenili su danas da se u 2016. može očekivati da rast BDP Srbije dostigne 1,5 odsto.

Urednik MAT-a Ivan Nikolić izjavio je na predstavljanju novog broja časopisa MAT da će realan rast BDP-a u 2015. biti 0,8 odsto.

Podsetio je da je industrijska proizvodnja od januara do novembra 2015. godine veća 7,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

On je rekao da se, prema proceni MAT-a, nakon pada fiksnih investicija u prethodne dve godine, u 2016. očekuje rast investicija od osam odsto.

Kako je dodao, jačanje dinamike proizvodnje traži i nove investicije, a i proizvodnja i investicije mogu se suočiti sa problemima koje je u Evropi izazvala migantska kriza.

Upozoravajući mogu biti, kako navode stručnjaci MAT-a, pad berzanskih indeksa u svetu, pad cena nafte, slabljenje dinamike kineske ekonomije.

Na drugoj strani, navodi MAT, 2016. godinu je moguće posmatrati sa nešto više optimizma, s obzirom na najavljenu monetarnu politiku američkog FED-a i slabljenje evra prema dolaru sa povećanjem izvoza kao rezultatom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.