U trendu

Razvijati preradjivačku industriju voća

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas da je resorno ministarstvo za ovu godinu predvidelo set mera za razvoj voćarske proizvodnje i najavio nove mere za unapredjenje konkurentnosti i uključivanje malih proizvodjača u moderne tržišne lance proizvodnje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, Nedimović je otvarajući Sajam šljiva u Osečini kazao da je veoma važno da se razvije preradjivačka industrija voća jer je na njoj četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji.

„Ministarstvo će i dalje nastojati da u skladu sa postojećim sredstvima u narednim godinama, podrži upravo tendencije savremenog razvoja voćarstva i uvodjenja novih tehnologija proizvodnje“, kazao je on.

Prema rečima Nedimovića, proizvodjači treba da rade na jačanju svesti o potrebi udruživanja radi zajedničkog pojavljivanja na tržištu, jer, će se tako proces proizvodnje zaokružiti od ubiranja plodova, preko čuvanja i pakovanja, do konačnog plasmana, prezentovanja i prodaje na tržištu.

„Dovoljne količine šljive, ujednačenog kvaliteta i kontinuirana isporuka, učinila bi srpsku šljivu prepoznatljivom na svetskom tržištu“, naveo je on.

Mere podrške za razvoj voćarske proizvodnje, kako je precizirao, odnose se na podizanje novih intenzivnih zasada šljive, sisteme za navodnjavanje, korišćenje protivgradnih mreža, uvodjenje novih sorti voćnih vrsta, tržišnih standarda, osiguranje u voćarstvu, savremene opreme i mehanizacije, opremanje skladišnih i preradnih kapaciteta za toplu i hladnu preradu voća i izgradnju novih i adaptacija postojećih hladnjača i njihovo opremanje.

U saopštenju se navodi da se na 11. medjunarodnom Sajamu šljiva u Osečini, ove godine predstavlja oko 200 izlagača i da su inicijatori i organizatori te tradicionalne privredno-turističke manifestacije opština Osečina i Turistička organizacija „Podgorina“.

Ističe se i da je Srbija prirodno bogata zemlja koja ima veliki potencijal u primarnoj proizvodnji voća, u kojoj površine pod zasadima šljiva učestvuju i do 47 odsto, kao i da se to voće uzgaja na teritoriji cele Srbije, ali da se najveći zasadi šljive nalaze u šumadijskom i kolubarskom kraju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar