U trendu

Realni rast BDP-a biće 2,5 odsto

Šef Misije Medjunarodng  monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas da se ekonomski rast Srbije pojačava i da se očekuje da će u 2016. realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 2,5 odsto, a inflacija 1,3 procenata.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da su ti rezultati fantastični.

„Ekonomski rast jača, podržan značajnim investicijama i povećanjem neto izvoza. Inflacija je ostala na niskom i stabilnom nivou , mada ispod cilja zbog uvoznih cena i cena prehrambenih proizvoda koje su bile niže od očekivanih“, kazao je Ruf.

Prema njegovim rečima, dobri fiskalni rezultati iz 2015. su nastavljeni i u ovoj godini i svi ciljevi u okviru programa za kraj marta su realizovani ili čak i prebačeni, tako da bi, ako bi se do kraja godine nastavila bolja naplata prihoda i  racionalno izvršenje budžetskih rashoda, deficit opšteg nivoa države trebalo da opadne na oko 2,5 odsto BDP-a.

On je naglasio da bi to smanjenje deficita, u poredjenju s prvobitnim ciljem koji je bio četiri odsto BDP-a, značilo još jednu godinu fiskalnih rezultata koji su značajno bolji od predvidjenih.

Ruf je dodao i da je misija MMF-a tokom boravka u Beogradu imala dobre razgovore s tehničkom vladom i Narodnom bankom Srbije i da su postignuti dogovori oko politika koje treba da se realizuju da bi se završila četvrta i peta revizija trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om.

Prema rečima šefa misije MMF-a, ključni izazovi za novu Vladu Srbije biće da obezbedi da unapredjenja koja su ostvarena budu trajna i održiva, a to će zavisiti od programa koji se odnosi na strukturne reforme.

„Postoji puno otpora prema nekim reformama, a uspeh i trajnost svega što je postignuto zavisiće od toga da li će vlada ove poslove odraditi do kraja. Ako se to ne desi, može se dogoditi da se poboljšanja fiskalne situacjija polako gube, a onda bi usledio i slabiji rast“, naglasio je Ruf.

On je kazao i da je Vlada Srbije do sada sprovela zadovoljavajuće smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali da njihov broj treba dodatno da se smanji, naglašavajući da ubuduće fokus treba da bude kvalitet zaposlenih i njihove usluge, a ne njihov broj.

Ruf je dodao da je neophodno još raditi u oblasti strukturnih reformi, kao i da dosta posla ima još vezano za državna preduzeća.

Ministar finansija Dušan Vujović kazao je da Svetska banka podržava sve reforme u Srbiji davanjem kredita, medju kojima su i oni za podršku javnim preduzećima, kao što su EPS, Srbijagas i  Železnice Srbije, a njihova realizacija se očekuje krajem avgusta.

Misija MMF-a završava danas posetu Srbiji povodom razmatranja njenih rezultata u sprovodjenju stend-baj aranžmana i u vezi s narednim, petim tromesečnim razmatranjem.

Misija MMF-a koju predvodi Džejms Ruf počela je 9. juna zvanične razgovore sa vlastima Srbiji o stanju u budžetu i sprovodjenju reformi javnog sektora i javnih preduzeća, kao i o realizaciji obaveza predvidjenih programom za prvo tromesečje 2016, i merama ekonomske politike za naredni period.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.