U trendu

Regulisan pristup kupaca podacima o potroĆĄnji struje i gasa

Savet Agencije za energetiku Srbije (AERS) doneo je Odluku o postupku ostvarivanja prava krajnjeg kupca na pristup podacima o sopstvenoj potroơnji električne energije i prirodnog gasa, saopơteno je danas iz AERS-a.

Odluka, doneta na ujučeraơnjoj sednici na osnovu Zakona o energetici, primenjivaće se najkasnije od 31. jula 2017. godine, kada se stiču uslovi da i kupci prirodnog gasa mogu da ostvare ovo pravo.

Tom odlukom su propisani – postupak, vrsta podataka o potroĆĄnji koje operator sistema pruyya na zahtev krajnjeg kupca i obrazac na kome se podaci prikazuju krajnjem kupcu.

Pri tome, podaci se mogu dostaviti i snabdevaču koji kupca ne snabdeva, ako je u zahtevu i snabdevač označen za primaoca ovih podataka.

Krajnji kupci dobijaju mogućnost da zahtevaju podatke o potroơnji jednoobrazno prikazane na propisanom obrascu za period od poslednja 24 meseca.

Kupci te podatke mogu da koriste, pre svega, za pronalaĆŸenje snabdevača na trĆŸiĆĄtu koji bi, na osnovu egzaktnih mernih i drugih podataka o potroĆĄnji prikazanih na propisanom obrascu, trebalo da im preciznije formiraju ponudu za snabdevanje.

Na osnovu ovako prikazane potroơnje, kupac će moći lakơe da uporedi ponude snabdevača i izabere najpovoljniju.

Ova odluka se ne primenjuje na krajnjeg kupca i trenutnog snabdevača kojima je operator sistema već omogućio pristup podacima preko baze podataka o potroơnji koju vodi operator sistema u skladu sa pravilima o radu sistema, navodi se u saopơtenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar