U trendu

Rekonstrukcija 51 škole, vrednost 7,6 miliona evra

Do početka školske, a najkasnije do kraja ove kalendarske godine, 51 škola u Srbiji biće rekonstruisana, za šta će iz kredita Evropske investicione banke (EIB) biti utrošeno 7,6 miliona evra.

Škole će dobiti izolaciju, rekonstruisane krovove, sanitarni čvor, stolariju, fiskulturne sale, a što je najvažnije deca će imati bolje i kvalitetnije uslove za rad, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

On je u Vladi Srbije, predstavnicima izvođača radova uručio ugovore i pozvao ih da budu što brži i da najduže za šest meseci posao bude završen.

Rekonstrukcija se radi uokviru projekta „Modernizacija škola“ koji traje duže od dve godine, ali je bilo problema sa realizacijom tendera i prikupljanjem dokumentacije, rečeno je na konferenciji i navedeno da će se tokom realizacije projekta voditi računa o ravnomernoj zastupljenosti škola koje će biti renovirane.

Do kraja 2016. godine u planu je da bude renovirano još 150 škola, rečeno je na skupu i navedeno da je vrednost ukupnog kredita EIB 50 miliona evra.

Lokalne samouprave su u obavezi da omoguće lokacijske dozvole, infrastrukturne priključke i drugo, a u okviru projekta do sada su rađene i nove školske zgrade u Novom Pazaru, Novom Sadu, Aleksandrovcu i drugo.

Inače, u Srbiji ima oko 2.000 škola pa se paralelno sa tim projektom, škole opremaju i iz bužeta Srbije, receno je na konferenciji i najavljen nov projekat „Optimizacija mreže skola“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.