U trendu

Rekonstrukcija pruge na Koridoru 10 značajna za Srbiju

Rekonstrukcija i modernizacija tri deonice na železničkom Koridu 10 izmedju Niša i Preševa, nakon koje će biti povećana brzina vozova sa 40 na 100 kilometara na sat, značajan je projekat ne samo za železnicu već i za celu Srbiju, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica.

On je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji pruge izmedju Vranjske banje i Ristovca rekao da rekonstrukciju pruge radi ruska kompanija RŽD Internešnal, ali da su svi podizvodjači srpske firme.

Poledica je kazao da se rekonstukcija železničke mreže u Srbiji obavlja finansira iz ruskog kredita koji iznosi 940 miliona dolara od čega je 140 miliona dolara učešće Srbije.

Kako je naveo, taj novac će biti potrošen za rekonstrukciju pruge i nabavku 27 dizel lokomotiva, od kojih je deset već isporučeno Srbiji, a ostale će biti isporučene do kraja godine.

Zamenik direktora ruske kompanije RŽD Internešnal Mansurbek Sultanov rekao je da očekuje da će rekonstrukcija tri deonice Koridora 10 izmedju Niša i makedonske granice, biti završena i pre roka i da će koštati 26,4 miliona dolara.

On je naveo da se za 36 sati uz pomoć ruske tehnologije remontuje jedan kilometar pruge, na čemu radi 105 jedinica gradjevinske mehanizacije i ruske tehnologije.

Radovi na deonicama izmedju Niša i Preševa ukupne dužine od 46 kilometara počela je u ponedeljak, 18. aprila i trajaće do juna. Do tada će pruga prema Makedoniji biti zatvorena za putnički saobraćaj, a teretni vozovi će saobraćati na 36 sati.

Radovi na rekontruciji železničkog Koridora 10 biće prekinuti tokom leta, a nastavljeni na jesen.

Rok za završetak radova je kraj godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.