U trendu

Republički geodetski zavod prvi korisnik novog elektronskog servisa Pošte Srbije

Javno preduzeće Pošte Srbije potpisalo je danas protokol o saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, kojim Zavod postaje prvi korisnik novog strateškog servisa Pošte  –  Elektronske prijemne knjige.

Elektronska prijemna knjiga je namenjena pravnim licima, a omogućava besplatan, brz i efikasan program sa adresnim registrom, elektronskom obradom i praćenjem statusa pošiljke u svakoj fazi.

Protokol su potpisali direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić i vršilac dužnosti direktora Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Krkobabić je rekao da Pošta nastavlja da uvodi nove usluge i proizvode i podsetio da strategija o unapredjenju i razvoju elektronske pisarnice datira od početka 2000. godine.

„Vreme da se taj proces privede kraju. Ovo je jedan korak ka tome“, rekao je on.

Krkobabić je naglasio da je novi sistem namenjen pravnim licima, koja imaju potrebu da dnevno šalju veliki broj pisama.

„Pravna lica steći će novi vid sigurnosti i efikasnosti. Za mene je bitno da država Srbija uteže svoje redove, postaje organizovana i efikasna. Efikasna država znači lakši život gradjana“, rekao je Krkobabić.

On je naglasio da Pošta Srbije želi da pruži krajnji efikasni servis gradjanima i kompanijama.

„Novi servis će eliminisati uticaj ljudskog faktora i greške. Ovo je prvi korak da otkonimo sve zloupotebe koje su se pojavljivale kod slanja pošiljki“, dodao je Krkobabić.

Drašković je rekao da Republički geodetski zavod godišnje ima oko 1,5 miliona predmeta, odnosno potrebno je da gradjanima na adresu dostave i toliko rešenja i ocenio da im novi sistem znatno olakšava taj proces.

Zavod je, kako je naveo, u postupku reforme i cilj je da budu servisno orijentisani, kako bi gradjani što lakše i brže dobili ono što im je potrebno.

On je istakao da je ovaj sistem vrlo pozdan, što je važno, jer su se do sada dešavali problemi falsifikovanja dostavnica, a ovaj sistem isključuje te probleme.

Drašković je istakao da je priprema i špedicija pošte sada prepolovljena.

Program Elektronske prijemne knjige su kreirali tehnolozi i infomatičari Pošte, kako bi pravnim licima obezbedili što kvalitetnije poštanske usluge.

Oni koji šalju veći broj pisama preko EKP, automatski preko interneta mogu da prate njihov tok i da dobiju informacije o statusu pošiljke. Program štedi vreme i novac korisnicima.

Izvršni direktor za IT i elektronsku komunikaciju u Pošti Srbije Mihailo Jovanović rekao je da je ovaj program već uspešno primenjen u centrali Republičkog geodetskog zavoda nu Beogradu, a plan je da se uskoro primeni i u svim službama tog zavoda u Srbiji.

Objasnio je da omogućava veću efikasnost, efektivnost i zadovoljstvo korisnika.

Prednost je , kako je naveo, što se dobija tačan način adresovanja, opremanja, kao i kontrola i predaja pošiljaka bez dodatnih troškova.

Pošta Srbije je pozvala i druge korisnike da izaberu ovaj besplatan servis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.