U trendu

Roba slabijeg kvaliteta na rasprodaji

Trgovci u Srbiji se i dalje služe različitim trikovima kako bi u vreme sezonskih rasprodaja privukli što veći broj kupaca. Čak 10 odsto njih, od 1.500 kontrolisanih tokom prošle godine, prekršilo je propise na neki način, uglavnom neprecizno oglašavajući vremenski period trajanja sniženja ili nejasnim označavanjem robe na koju se popust odnosi. Situacija se, prema podacima Tržišne inspekcije, ipak popravlja u odnosu na prethodne godine, kada su se trgovci mnogo više oglušivali o zakon, posebno kada je reč o sniženjima odeće i obuće. Možda je razlog i u tome što kod nas čak tri zakona – o trgovini, oglašavanju i zaštiti potrošača – pokrivaju ovu oblast i štite kupce.

– Mislim da rasprodaje kod nas sve više jesu prave rasprodaje, kada je reč o poštovanju propisa. Ne znam koliko su realne cene u sezoni i koliko se one razlikuju kada dođe vreme za popuste. Najvažnije je to da kupci budu obazrivi tokom kupovine i da uvek obrate pažnju kada biraju robu da li se popust odnosi na artikal koji su odabrali. Naime, može se desiti da tek na kasi shvate da nema popusta – kaže Goran Macura, načelnik Odeljenja za opšti nadzor u Tržišnoj inspekciji. On savetuje građanima da uvek reaguju odmah, a ukoliko ne ostvare svoja prava, da se žale inspekciji.

Da podsetimo, prema Zakonu o zaštiti potrošača, ovo se smatra obmanjujućom poslovnom praksom – kada trgovac navodi kupca da donese ekonomsku odluku (kupovinu) tako što mu daje netačna obaveštenja o ceni. Za ove prekršaje su predviđene kazne od 300.000 do dva miliona dinara.

Danas, dakle, i u Srbiji može da se kupuje na pravim rasprodajama (kao u drugim evropskim gradovima) po dvostruko nižim cenama od onih tokom sezone.

Drugo je pitanje, međutim, šta se od asortimana nudi i o kakvom  kvalitetu robe je reč. Prema istraživanju jednog modnog portala koje je objavljeno uoči novogodišnjih rasprodaja u Evropi, veliki autleti širom sveta za sezonske rasprodaje navodno naručuju specijalne porudžbine garderobe koje su napravljene od lošijih materijala, svesni da kupci na ovakvim mestima ne obraćaju toliko pažnju na kvalitet koliko na cenu. Ovakva istraživanja kod nas nikada nisu urađena, ali se stiče utisak da se na popustima, osim robe koja je bila u redovnoj kolekciji za tu sezonu, često nađu i artikli koji liče na viškove i robu znatno slabijeg kvaliteta.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da imaju dosta pritužbi i da se kupci uglavnom žale na prodavce u manjim radnjama koji tokom sezonskih rasprodaja obavezno ističu takve oglasne poruke na izloge, pa čak i kada se cene ne razlikuju u odnosu na sezonu. Dešava se i to da uoči rasprodaja pojedini trgovci povećaju cene robe, a onda ih navodno snize i reklamiraju kao da su na popustu.

Prema Zakonu o oglašavanju, prodavci ne bi trebalo da pre rasprodaja podižu cene da bi ih kasnije navodno snizili. Zabranjena su takozvana prividna sniženja ili neznatna sniženja u slučajevima kada je, recimo, oglašena rasprodaja, a artikli se prodaju po ceni tek nekoliko dinara nižoj od ove koja je prethodila popustu. Kako kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, kupci bi trebalo da znaju da po Zakonu o zaštiti potrošača i u toku rasprodaja važe pravila kao i u redovnoj prodaji, a to znači dve godine zakonske garancije, pravo na reklamaciju ukoliko roba ima objektivni nedostatak i osam dana roka za odgovor na potrošačku reklamaciju.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.