U trendu

Rudarstvo u Srbiji trebalo bi da bude efikasnije

Rudarstvo u Srbiji ima perspektivu a zadatak vlade, ministarstva ali i celog društva je da ta delatnost bude efikasnija i bezbednija, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

On je na proslavi Dana rudara u Majdanpeku kazao da „duboko veruje“ u budućnost rudarstva, dodavši da Srbija ima „ozbiljne kapacitete u proizvodnji uglja i metala“.

„Imamo dobro obučene, visoko motivisane rudare ali moramo da učinimo da taj posao bude efikasniji i bezbedniji. Vlada Srbije i Ministarstvo energetike uložiće više truda kako bi se taj posao unapredio“, kazao je Antić.

Ministar je istakao da rudari zaslužuju „ogromno poštovanje i divljenje zbog odlučnosti da rade najteži posao na svetu“.

„Moramo da odamo ogromno poštovanje ljudima koji rizikuju živote radeći najteži posao na svetu da bi prehranili svoje porodice. Svi zajedno, država, društvo, RTB Bor kao najveći segment rudarskog posla, moramo uložiti još više energije, posvećenosti i sredstava kako bi taj posao bio bezbedniji“, naveo je ministar.

Komentarišući današnju nesreću na jalovištu Rudnika bakra u Majdanpeku u kojoj je poginuo jedan radnik, Antić je kazao da je taj slučaj „dodatno pojačao utisak i stvorio obavezu da svi razmišljamo koliko je rudarski posao težak, neizvestan i rizičan“.

Predsednik sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović kazao je da, iako je ministar Antić uradio mnogo za rudnike tokom svog mandata, „država u celini nije uradila mnogo“.

On je kazao i da se „snovi i zahtevi rudara nastali 1903. godine do danas nisu promenili“, a da je tužno to što se svi sete rudara samo 6. avgusta.

„Nažalost, ovo moram da kažem, mi se rudara setimo 6. avgusta svake godine, već 7. avgusta ih zaboravimo, a 5. avgusta se prisećamo da oni postoje“, dodao je Nestorović.

Dan rudara obeležava se 6. avgusta, u znak sećanja na štrajk rudara Senjskog rudnika kod Despotovca 1903. godine, kojim su se izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar