U trendu

SAD: Često uvodjenje ekonomskih sankcija slabi dolar

Američki sekretar za finansije Džek Lu upozorio je danas da često uvodjenje ekonomskih sankcija može dovesti do slabljenja dolara na svetskom tržištu i smanjenja američkog uticaja u svetu.

Lu je u govoru u Karnegijevoj zadužbini za medjunarodni mir u Vašingtonu pozvao na uzdržavanje od „olakog uvodjenja ekonomskih sankcija po svaku cenu“.

„Moramo biti svesni činjenice da zloupotreba sankcija može oslabiti našu poziciju lidera svetske ekonomije i dovesti u pitanje efikasnost samih sankcija“, rekao je Lu u i dodao da se vodeća uloga SAD na svetskom finansijskom planu „ne sme uzeti zdravo za gotovo“.

Prema njegovim rečima, ako strana preduzeća osete da im SAD uvode sekundarne sankcije ili restrikcije koje nisu dovoljno opravdane, mogla bi kasnije da izbegavaju poslovanje s tom zemljom.

Govoreći o sankcijama Iranu, Lu je naveo da i kada budu ukinute sankcije uvedene zbog nuklearnog programa, biće zadržane one koje se odnose na podršku terorizmu, destabilizaciji regiona, raketni program i na kršenje ljudskih prava.

Teheran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Iranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamnei izjavio je 20. marta da SAD nastavljaju svoj animozitet prema Iranu jer još nisu ukinule sankcije Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.