U trendu

Šangaj u Beogradu

U Skupštini grada Beograda otvorena je danas izložba fotografija grada Šangaja – „Prozor Šangaja“, i vodjeni razgovori o unapredjenju saradnje dva grada.

Otvaranju izložbe prisustvovao je kineski ambasador Li Mančang, a zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović sastao se sa članovima delegacije u kojoj je 40 privrednika iz najvećeg kineskog grada koje je  predvodio zamenik gradonačelnika Šangaja Čen Jin.

„Na ovoj izložbi prikazane su fotografije, pejzaži i gradjevinska dostignuća grada Šangaja. Uveren sam da će ova izložba za dragim Beogradjanima otvoriti novi prozor da upoznaju razumeju i zaljube se u Šangaj“, rekao je  na otvaranju izložbe zamenik gradonačelnika Šangaja.

On je izrazio  zadovoljsvo i zahvalnost što je u Beogradu na otvaranju izložbe i rekao da se „iskreno nada da će naša dva grada dalje jačati saradnju i produbljivati kulturne, ekonomske i trgovinske razmene, podeliti šanse razvoja i zajedno stvoriti lepu budućnost“.

„Iako je hiljade kilometara izmedju Srbije i Šangaja, izmedju nas je duga istorija prijateljskih odnosa, kulturna razmena je oduvek bila važan deo bilateralnih odnosa. Tokom World expo 2010 u Šangaju, Srbija je celom svetu pokazala prirodnu lepotu i razvoj i modernizaciju Srbije što je veoma impresivno“,istakao je Jin.

On je rekao i da Šangaj kao  savremena medjunarodna metropopla ima bogato nasledje kineske kulture, da uči od zapadne kulture i na taj način je stvorio posebni gradski stil u kombinaciji Kine i Zapada i formirao je svoj otvoreni i tolerantni duh.

U Beogradu se predstavilja oko 40 privrednika iz Šangaj koji posluju u oblasti logistike, hemijskih proizvoda, medicinskih instrumenata i aparata, opreme za zaštitu životne sredine, prateće opreme za proizvodnju odeće i tekstila i proizvodnje igračaka, a upriličen je i kulturno-umetnički program.

Izložba u Beogradu deo je većeg, tzv. megaprojekta pod nazivom „Jedan pojas, jedan put”, čiji je cilj povezivanje evropskog i azijskog tržišta.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović zahvalio se predstavnicima Šangaja što su posetili Beograd „Na tragu dugih i prijatljeskih odnosa republike Kine i Srbije ističemo da  gradovi Beograd i Šangaj imaju dugu i uspešnu istoriju prijateljskih odnosa“, rekao je Mladenović.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang ocenio je ljude iz Šangaja kao ozbiljne i vredne i najavio da će se zasigurno sklopiti konkretni poslovi. On je na sinoćnoj svečanosti pozvao privrednike dva grada da posete jedni druge i da investiraju, kako bi konkretizovali ekonomsku saradnju.

Predsednik Društva Daleki Istok,Goran Vasiljević dobio je nagradu Zlatna magnolija koju dodeljuje grad Šangaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.