U trendu

Sastanak Čadeža i Tačija u Prištini

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sastao se danas s predstavnicima Privredne komore Kosova i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, koji je podržao dijalog dve privredne komore, kako bi se iskoristili potencijali privredne saradnje, saopšteno je danas iz PKS.

Iz PKS podsećaju da dve privredne komore već dve godine nastoje da ostvare konkretniju saradnju poslovnih zajednica.

„Znamo koja su naša ograničenja, koja rešenja možemo, a koja ne možemo da ponudimo. Zato je bitno da imamo stalnu komunikaciju. Danas smo imali sastanak i s Tačijem, koji je podržao naš dijalog i čuli smo ohrabrujuće reči“, rekao je Čadež nakon sastanka, a prenosi PKS.

On je kazao da se traži podrška i ubrza rešavanje problema jer posao ne može da čeka, a od toga zavisi kako će se živeti i u Prištini i u Beogradu.

Čadež je rekao da je na sastanku bilo reči i o nekim problemima koje su predsednici obe komore počeli da rešavaju, ali, kako je naveo,“ne mogu sami da ih reše, jer se rešavaju na drugom nivou, uz svu kompleksnost i političkog i tehničkog dijaloga dve vlade“.

„Znamo da to nije lako ni u železničkom, ni u poštanskom saobraćaju, ni u telekomunikacijama, ali smo tu da kažemo šta privreda očekuje. Privrednici bi trebalo da dodju u Prištinu, da imaju normalne telekomunikacione veze. To je za njihov posao veoma važno – da pošta, železnica i ostali infrastrukturni sistemi funkcionišu. Znamo da to nije na nama, ali pokušavamo da što brže dodjemo do rešenja“, rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju rekao je da su bili pozitivno iznenadjeni podrškom koju su dobili od Tačija i da ta podrška ima veliki značaj.

On je rekao da se moraju prevazići postojeće barijere i poboljšati protok ljudi i robe i da su zato predstavnici komora tražili „jednu ekonomsku zonu na ibarskoj klisuri gde će postojati poseban tretman i da ta ekonomska zona bude atraktivna za strane ulagače, bilo iz Srbije, Kosova ili Evrope i sveta“.

Čadež će, nakon posete Prištini, do 22. avgusta boraviti i na Ohridu, u Draču, Tirani i Budvi gde će, takodje, sa najvišim zvaničnicima, predsednicima privrednih komora i predstavnicima poslovne zajednice razgovarati o zajedničkim projektima i inicijativama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar