U trendu

Sastanak sindikata i poslodavaca bez dogovora o ceni rada

Na današnjem sastanku radne grupe predstavnici sindikata i poslodavaca nisu uspeli da približe stavove o visini minimalne cene rada za iduću godinu, a konačnu odluku o tome doneće Socijalno-ekonomski savet, rečeno je Tanjugu posle sastanka.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su učesnici socijalnog dijaloga pokušali da približe stavove, ali da do toga nije došlo.

On je kazao da poslodavci mogu da pristanu na povećanje na 125 dinara po radnom satu, jer svako povećanje preko toga stvara za njih veće rashode.

Atanacković kaže da poslodavci smatraju da bi to povećanje za nekoliko dinara imalo smisla ukoliko bi vlada prihvatila određene olakšice koje bi dala poslodavcima, kako ne bi imali veće troškove poslovanja.

Na poslednjem sastanku radne grupe predstavnici poslodavaca i vlade približili su stavove o visini minimalca i složili se da bi on mogao da bude 125 dinara po radnom satu, eventualno 127, dok su sindikati rekli da neće pristati na manje od 135 dinara.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je ranije danas da će Socijalno ekonomski savet (SES) doneti odluku o visini minimalca, a da učesnici u socijalnom dijalogu i javnost treba da budu svesni ekonomskog momenta i celokupne situacije.

„Ja bih najviše voleo da kažem minimalac je 500 evra, a pitanje je da li će to poslodavac moći da plati i da li će hteti da zaposljava ljude po toj ceni. Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku“, rekao je ministar za Pink.

Vulin nije detaljno komentarisao o tome koja će cena biti.

„To ćemo ostaviti SES-u, zato postoje radne grupe i ne donosi se rešenje ad hoc već postoje tačno podređeni parametri od potrošačke korpe, inflacije, zaposlenosti, stanja na tržištu rada, na osnovu koga se vidi da li ta cifra može da se izdrži“, naveo je Vulin.

Minimalac u Srbiji sada iznosi 121 dinar po radnom satu i nije se menjao već dve godine.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac, a najviše ih je u trgovini – prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu.

U septembru prošle godine Vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je već dve godine.

Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Poslednji put, pre toga, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine, i tada je odluceno da za 2015. godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.

Nova minimalna cena rada trebalo bi da bude doneta do 15. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)