U trendu

Sektor hemije i nemetala dobio Kolektivni ugovor

Prvi granski kolektivni ugovor u realnom sektoru, potpisan je danas u oblasti hemije i nemetala, u privrednoj grani u kojoj je zaposleno oko 18.500 ljudi.Ugovor su potpisali predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović i potpredsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloš Nenezić.

Nestorović je novinarima u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) kazao je da su pregovori oko potpisivanja tog dokumenta trajali šest meseci, ali da su se isplatili, jer su povećana određena prava zaposlenih, pre svega bezbednost i zdravlje na radu.

Prema njegovim rečima, ugovorom su predviđeni veća zaštita za poslodavce, kao ; i određena poboljšanja u odnosu na postojeći Zakon o radu, odnosno povećano je cena rada na državni praznik sa 110 na 120 odsto, a noćnog i prekovremenog rada sa 26 na 30 odsto.

Nestorović je naglasio i da je kolektivnim ugovorom predviđeno da se minuli rad za sve zaposlene u ovoj grani obračunava 0,5 odsto, a samo za novozaposlene 0,4 odsto koliko predviđa i zakon.

On je dodao i da je predviđeno da topli obrok za zaposlene bude 20 odsto minimalne zarade, kao i da regres koji se isplaćuje zaposlenima bude u visini minimalne zarade.

Nestorović je istakao da je danas potpisani dokument veoma značajan i bitan i da bi on trebalo da postoji u svakoj privrednoj grani, jer sprečava samovolje poslodavaca.

Potpredsednik UPS-a je kazao da su uslovi privređivanja u hemiji i nemetalu u Srbiji jako teški i da kolektivni ugovor koji je danas potpisan predstavlja smernicu u kojem pravcu treba da se kreću svi.

Nenezić je dodao i da je privredna situacija u zemlji takva da ne bi trebalo da se poslodavcima nameću novi nameti, ali da su poslodavci jednoglasni u tome da treba da postoje obaveze koje svi poslodavci moraju da poštuju.

Potpisivanju prvog granskog kolektivnog ugovora u realnom sektoru prisustvovali su i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić, presednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednik UPS-a Nebojša Atanacković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar