U trendu

Sertić: Nije bilo uslova da se Prva petoletka nadje na listi zaštićenih preduzeća

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas da se „Prva petoletka“ iz Trstenika nije našla na spisku zaštićenih preduzeća jer nisu bili ispunjeni potrebni uslovi.

„Pitanje je šta se izgubilo u prethodnim godinama i zašto novac koji je dobijala Prva petoletka, nije ulagan na pravi način, i zašto u tom trenutku nije uradjeno restrukturiranje. Od 2007. do 2013. godine ta kompanija je dobila više od 30 miliona evra od države“, rekao je Sertić, tokom obilaska te kompanije u Tresteniku, a objavljeno je na sajtu Ministarstva privrede.

Sertić je podsetio da je prošle godine prilikom posete „Prvoj petoletki“ zaključeno da fabrika u obliku u kojem je funkcionisala decenijama više neće moći da postoji, jer su nove ekonomske okolnosti stvorile nove zahteve  tržišta i funkcionisanje tog preduzeća.

Istakao je da je tada rečeno da je potrebno objedinjavanje službi, racionalizacija, smanjenje troškova i realizacija postojećih ugovora.

„Danas, posle četiri meseca možemo da kažemo da je jedan broj radnika vraćen na posao. Od 1.600, danas imamo oko 600 zaposlenih, i svi su zadovoljni što imaju posao“, rekao je Sertić.

Sertić je sa ministrom odbrane Zoranom Djordjevićem obišao fabrike iz sastava „Prve petoletke“ – „Namensku industriju“, „Hidrauliku“ i „Pneumatiku“.

Djordjević je rekao da je „Namenska“ važan deo odbrambene industrije Srbije i da će Vlada i Ministarstvo odbrane nastaviti da je pomažu.

„Fabrika je od 2012. godine napravila veliki iskorak. Ona danas izmiruje sve obaveze prema zaposlenima i državi, što je dobra vest, baš kao i činjenica da su prihodi u tom periodu udvostručeni“, istakao je ministar odbrane i dodao da se očekuje i povećanje izvoza.

Promet „Namenske“ u 2015. godini je bio oko 1,1 milijardu dinara, a fabrika zapošljava 630 radnika.
 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.