U trendu

Sertić: Rešenja za sedam preduzeća u restruktuiranju

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je država nadomak rešenja za sedam od 17 preduzeća i najavio da će se taksa od 150 dinara za RTS i RTV naplaćivati preko računa za električnu energiju.

„Kada govorimo o privatizaciji, ovu godinu smo počeli sa više od 500 nerešenih preduzeća, a završavamo sa deset. Nadomak smo rešenja za sedam od 17 preduzeća. To su Fabrika auto-maziva iz Kruševca, tri Petoletke koje preduzimaju radnici, zatim „Prva Iskra“ Barič, Zastava grupa ide u stečaj i do Nove godine objavljujemo javni poziv za Poljoprivredni kombinat Beograd“, rekao je Sertić na RTS-u.

On je naveo i da će od sedam preduzeća dva otići u stečaj.

„To je „Prva Iskra“ Barič i Zastava grupa u svojim određenim delovima“, objasnio je Sertić.

Ministar je rekao da zakon o javnim preduzećima neće biti usvojen na vladi do Nove godine.

„Tim zakonom biće stroža kontrola i moraju se imati standardi i okviri u kojima se radi. Najveća javna preduzeća smo u saradnji sa MMF-om uspeli da reformmišemo i ostaje sad fiskalna konsolicacija, a sa ovim zakonom ćemo obuhvatiti i javna preduzeća na lokalu“, objasnio je Sertić.

On je istakao i da je za građane veoma važno da RTV i RTS imaju stabilan izvor finansiranja i dodao da će se taksa od 150 dinara naplaćivati preko računa za električnu energiju.

„Polovina ili veći deo finansiranja RTV-a i RTS-a ići ce preko budžeta, a drugi deo kroz taksu od 150 dinara. Mi ćemo tu taksu naplaćivati uz električnu energiju“, naveo je on.

Ministar privrede je rekao da Srbija godinu završava sa impresivnim rezultatima na mnogim poljima.

„Otvorili smo 27 kilometara auto-puta od Vranja do Vladičinog Hana, sledeće nedelje otvaramo 23 kilometara ka Pirotu, počela je izgradnja brze pruge od Beograda ka Budimpešti. Vlada pokazuje koliko su joj svi građani važni“, naglasio je Sertić.

Ministar je dodao i da je smanjena siva ekonomija, da je ove godine ugovoreno oko 18.000 radnih mesta, a da je povećanje investicija u iznosu od 25 odsto.

Vlada, kako je rekao, pokušava da spasi svako radno mesto.

„Država neće nijednom preduzeću vise pomagati, dva problema velika ostaju do maja meseca, a to su RTV Bor i Rasavica rudnici i imamo određene predloge“, rekao je Sertić.

On je istakao i da se nastavljaju pregovori sa kineskom kompanijom oko „Železare Smerevo“.

„U januaru ćemo najverovatnije imati obostrane posete i možemo očekivati realno u februaru mesecu objavu tendera“, rekao je Sertić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar