U trendu

ล est novih elektronskih poreskih prijava

Poreski obveznici moฤ‡i ฤ‡e od ponedeljka, 11. januara, elektronski da podnose joลก ลกest novih prijava, najavila je danas Poreska uprava Srbije.

Biฤ‡e uvedene elektronske prijave poreza na premije neลพivotnog osiguranja, doprinosa za osnivaฤe, odnosno ฤlanove privrednih druลกtava, samooporezivanje fiziฤkih lica, prijava za ispunjavanje obaveza zapoลกljavanja lica sa invaliditetom, poreza na dobit po odbitku i poreza na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica.

Puna primena elektronskog podnoลกenja tih prijava poฤeฤ‡e 1. marta ove godine.

U prelaznom periodu obveznici ฤ‡e i dalje morati poreske prijave da podnose na papirnom obrascu, a moฤ‡i ฤ‡e i na portalu e-Porezi da predaju nove elektronske obrasce.

Direktorka Poreske uprave Dragana Markoviฤ‡ je pozvala poreske obveznike da tokom dvomeseฤnog probnog perioda podnose poreske prijave elektronskim putem kako bi se ลกto bolje pripremili za punu primenu servisa.

„Zaduลพenja poreskih obveznika u prelaznom periodu formiraฤ‡e se na osnovu papirnih obrazaca. Elektronske prijave podnete u prelaznom periodu ne stvaraju poreska zaduลพenja, veฤ‡ su iskljuฤivo namenjena za edukaciju i testiranje“, objasnila je Markoviฤ‡.

Ona je istakla da ฤ‡e ฤak 95 odsto poreskih prihoda koje adminstrira Poreska uprava u narednom periodu biti pokriveno elektronskim servisima za podnoลกenje poreskih prijava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.