U trendu

Sindikat pilota traži inspekcijski nadzor u Er Srbiji

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije uputio je Direktoratu civilnog vazduhoplovstva zahtev za obavljanje inspekcijskog nadzora u Er Srbiji jer smatra da aktuelni način planiranja letova može negativno da utiče na bezbednost vazdušnog saobraćaja.

U dopisu koji je upućen direktorki Direktorata Mirjani Čizmarov, ističe se da sada piloti Er Srbije imaju organizovane letove tako da 25. u mesecu dobijaju svoj raspored za narednih mesec dana, ali da je takav raspored neodgovarajući.

„Pilotima se planiraju letovi tako da pojedini lete dve noći za redom, a onda ni naredni dan nisu slobodni. Događa se da pilot sleti u utorak u 6 ujutro, istog dana poleti oko 23 časa uveče i svoj rad završi u sredu u 4 ujutro. Sledeće radno angažovanje je moguće već za četvrtak u ranim jutarnjim časovima. Ovakav način planiranja, uprkos činjenici da ima dovoljan broj pilota u kompaniji, može dovesti do ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Sindikat pilota takođe upozorava da se pilotima radno vreme ne planira ravnomerno, jer ima primera da dva pilota, na istom tipu aviona i sa istim zvanjem, imaju drastično veliku razliku u mesečnom naletu.
„Da situacija bude gora, Er Srbija pravi ogromnu razliku između pilota koji se nalaze u radnom odnosu od onih koji su angažovani kod brokera, te ovi drugi provode daleko više vremena u avionu. Na ovaj način Er Srbija gleda da uštedi novac, pa se jedni piloti koriste na maksimumu svojih kapaciteta, a drugi ne, što je za Sindikat pilota neprihvatljivo. Od ove godine, njenog drugog kvartala, pilotima je uskraćeno pravo na kompanijski prevoz“, dodaje se.

Sindikat pilota smatra da bi u postupku nadzora kompaniji moralo biti naloženo da ubuduće radno vreme pilotima raspoređuje što je moguće više ravnomerno, a posebno da se naloži da noćni letovi budu organizovani na drugačiji način.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.