U trendu

Sindikat Telekoma: Vlada neće dobiti traženu cenu

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović ocenio je danas da Vlada Srbije za to telekomunikaciono preduzeće na tenderu neće moći da dobije cenu koju traži.

On je agenciji Beta rekao da Vlada Srbije sada neće moći za Telekom da dobije ni cenu koju je za to preduzeće na prethodnom propalom tenderu nudio Telekom Austrije, početkom 2011. godine.  Prema njegovim rečima, ako bi Vlada sada za 73 odsto Telekoma dobila 1,617 milijardi evra, to bi bila cena koju je na prethodnom tenderu za 51 odsto srpske kompanije nudio Telekom Austrije.

Tu cenu je, prema rečima Joksimovća, namoguće sada dobiti.

„Ponude su mnogo nepovoljnije od onoga što Vlada traži“, dodao je on, napominjuću da je na osnovu podataka koje je objavio privatizacioni savetnik, kompanija Lazard, moguće izračunati vrednost potencijalnih ponuda.

Joksimović je napomenuo da je koeficijent uspešnosti telekomunikacionih kompanija u Evropi od početka krize pao sa „puta 10“ na sadašnjih „puta šest“. Vrednost kopanije se, dodao je, dobija kada se operativna dobit pomoži koeficijentom uspešnosti i od toga oduzmu krediti.

Joksimović je izrazio negodovanje zbog toga što građani, kao i radnici i penzioneri Telekoma, kao mali akcionari, nisu informisani o toku privatizacije tog preduzeća, jer će vrednost njihovih akcija u slučaju prodaje većinskog paketa pasti za 20 do 30 odsto.

„Sada i oni koji su dali neobavezujuću ponudu imaju više informacija o radu Telekoma od malih akcionara tog preduzeća“, rekao je predsednik Sindikata Telekoma Srbije, dodajući da oni koji su podneli neobavezujuće ponude, ako ne budu učestvovali na tenderu, mogu zloupotrebiti te podatke.

Joksimović je ponovio da je Sindikat Telekoma protiv privatizacije tog preduzeća na način kako to sada radi Vlada Srbije, jer smatra da država treba da zadrži kontrolni paket, kako bi uticala na strateške odluke i štitila prava zaposlenih.

On je istakao da je Sindikat Telekoma zbog odabranog načina privatizacije, prodajom većinskog udela, odbio da učestvuje u privatizacionoj komisiji, ali da nije protiv privatizacije i da želi da razgovara o drugim modelima koje je ponudio Lazard, a koji predviđaju da država ima odlučujuću ulogu u upravljanju. Juče je istekao rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda za kupovinu kapitala Telekoma Srbija, a u Vladi ne žele da govore o tome koliko je ponuda stiglo i koja je minimalna cena da prodaju te kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar