U trendu

Sindikati i poslodavci složni da minimalac treba da se poveća

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Srbiji slažu se da minimalna cena rada po radnom satu treba da bude povećana, ali još nisu jedinstveni oko toga u kom bi procentu bilo neophodno povećanje, već naglašavaju da mora da prati inflaciju.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Milan Grujić ocenio je za agenciji Beta da bi minimalna cena rada u Srbiji trebalo da bude povećana najmanje za sedam odsto, odnosno na 130 dinara po radnom času.

On je naglasio da je to minimalno povećanje koje bi pokrivalo predvidjenu inflaciju za ovu i narednu godinu, kao i da je realno povećanje ako se sagledaju svi ekonomski pokazatelji.

Prema rečima Grujića, povećanjem minimalne cene rada koja nije menjana dve godine i koja je trenutno 121 dinar, na 130 dinara, minimalna zarada bi bila 22.620 dinara.

„O povećanju koje bi bilo manje od sedam odsto nema smisla govoriti. Svako manje povećanje bi urušilo ionako težak položaj zaposlenih, jer treba imati u vidu da čak 27 odsto od ukupno 1,7 miliona zaposlenih prima minimalnu mesečnu zaradu koja je sada oko 21.000 dinara, dok ne mali broj radnika prima i manje, svega 12.000 do 15.000 dinara“, naglasio je on.

Grujić je dodao i da povećanje minimalne cene rada od sedam odsto ne bi trebalo da bude neprihvatljivo za poslodavce, jer oni zapošljavaju oko 23 odsto ljudi, odnosno kod većine njih je zaposleno do pet radnika.

„Uštedom od 1.000 dinara poslodavci ne bi napravili kapitalnu promenu u svom poslovanju i mislim da je i za njih prihvatljivo povećanje cene rada na 130 dinara po radnom satu“, kazao je on.

On je podsetio da je SSSS još pre dve godine pokrenuo inicijativu za povećanje minimalne cene rada na 146 dinara, ali da se Vlada Srbije tada nije složila uz obrazloženje da nema para i da bi ta cena ugrozila poslodavce.

Grujić, koji je i predsednik Samostalnih sindikata Srbije komunalnih delatnosti, kazao je da bi i sada realno povećanje minimalne cene rada trebalo da bude više od 15 odsto ako bi se uvažavali svi kriterijumi za njeno utvrdjivanje.

„Ako se želi istinska socijalna pravda moramo gurati ka tome“, rekao je on i naglasio da minimalna cena rada mora da bude ekonomska kategorija koja je rezultat poslovanja, a nikako ne socijalna.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je agenciji Beta da se ovoga puta, za razliku od svih prethodnih dogovora, i poslodavci slažu da minimalnu cenu rada treba povećati, ali da po njihovim procenama to treba da bude maksimalno do pet odsto.

On je naglasio da privreda u Srbiji trenutno nije u poziciji da povećanje minimalne cene rada bude veće, jer bi to ugrozilo privredni razvoj zemlje.

Atanacković je dodao da se ne može ignorisati činjenica da minimalac nije korigovan već dve godine, ali je istakao da minimalna zarada treba da raste prateći inflaciju i još neke druge parametre.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak izjavio je agenciji Beta da je potreban pomak u pregovorima o minimalnoj ceni rada, jer ta cena dve godine nije povećana.

„Potreban je pomak, ali ne bilo kakav, ne dva do tri odsto, već povećanje koje bi odražavalo potrebe većine gradjana koji žive od minimalca“, rekao je Čanak.

On je objasnio da minimalna cena rada predstavlja donju granicu ispod koje ne sme da se ide, a da je za oko 300.000 radnika u Srbiji to ujedno i gornja granica, što ukazuje da je potrebna promena shvatanja minimalne cene rada.

Čanak je ukazao i da poslednju reč o minimalnoj ceni rada ima vlada.

„Poslednji datum je 15. septembar. Mi ćemo pregovarati, pa šta bude“, istakao je on.

Vlada Srbije je održala danas prvu sednicu na kojoj su konstituisana radna tela Vlade i na kojoj je dogovoreno da će u zakonskom roku koji ističe 15. septembra biti utvrdjena minimalna cena rada, i da će se u dijalogu sa socijalnim partenerima raditi na njenom povećanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.