U trendu

Sindikati: Zapošljavanje po zakonu

Reprezentativni sindikati beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ saopštili su danas da podržavaju zapošljavanje radnika koji su godinama bili angažovani na aerodromu preko omladinskih zadruga i drugih organizacija.

Sindikati navode da podaci u tekstu koji je objavio antikorupcijski sajt „Pištaljka“ u kome se navodi da je Aerodrom u toku prethodne godine zaposlio 778 novih radnika, od čega 760 na odredjeno, bez konkursa, ne odgovaraju činjenicama.

„Reč je o 760 zaposlenih koji su do 20 godina unazad angažovani na aerodromu u delatnostima od suštinskog značaja za funkcionisanje aerodroma, ali su bili zaposleni preko nekoliko uslužnih firmi, od kojih je OZB Komerc poslednja u nizu, a prethodile su joj Falcon doo, Hisalt, Montavia, Omladinska zadruga Beograd i druge“, navode sindikati i dodaju da je tim radnicima samo promenjen radno-pravni status, a njihov rad vraćen u zakonske okvire.

Sindikati Aerodroma navode da podržavaju prijem tih zaposlenih i insistiraju na daljem rešavanju problema i pronalaženju načina da se ugovori na odredjeno preimenuju u ugovore na neodredjeno vreme.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, izdvajanja za plate tih radnika su ostala ista, ali su ona do 2015. knjižena kao troškovi preduzeća, jer je novac umesto u budžet Republike odlazio na račun privatne firme.

Saopštenje su potpisali sindikati „Zajedno“, „Nezavisni sindikat“, Sindikat „Sloga“ i ASNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.