U trendu

Siniša Mali: Sav rizik u izgradnji projekta Beograd na vodi preuzeo je investitor

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je sav rizik u izgradnji projekta Beograd na vodi preuzeo investitor, koji je obezbedio finansijska sredstva.

On je rekao i da je investitor preciznom analizom utvrdio koliko će novca biti potrebno da se završi izgradnja.

Na pitanje da li bi loša prodaja stanova mogla da ugrozi realizaciju projekta, s obzirom da je u Ugovoru navedeno da će jedan deo biti finansiran od prodaje nekretnina, Mali je rekao da se to neće dogoditi.

Svaki projekat, pa i ovaj, finansira se delom iz sopstvenog kapitala, delom iz kredita, a delom i od prihoda prodaje stambenog i poslovnog prostora – rekao je Mali.

On je ponovio i da zemljište na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi nije prodato već je dato u zakup na 99 godine, bez naknade, a da je vlada umesto novca od naknade dobila 32 odsto udela u preduzeću Beograd na vodi.

– Ne možete i jare i pare. Ili prodajete zemljište, što nismo želeli, ili ga dajete u zakup. Mi smo dali u zakup bez naknade, po zakonu, a postali smo suvlasnici i dobićemo trećinu profita – rekao je Mali.

Na pitanje da li je najava postavljanja kamena temeljca za 27. septembar pre dobijanja građevinske dozvole, pritisak na nadležne da što pre daju taj dokument, Mali je odgovorio da nije i da će postavljanje temeljca biti odloženo, ukoliko do sledeće nedelje ministarstvo ne izda dozvolu.

– Dokumentaciju smo predali, a građevinska dozvola se dobija u roku od dva-tri dana. Očekujem dozvolu ove nedelje i ne vidim to kao pritisak, već kao normalnu komunikaciju i saradnju sa državnim organima – rekao je Mali.

Na konstataciju novinara da je ugovor na engeskom duži od onog na srpskom oko 190 strana, Mali je odgovorio da je ugovor objavljen u celosti.

– Ugovor je objavljen u celosti, ništa nije zatamnjeno, samo je nešto prevedeno na srpski, nešto nije. Ako govorite engleski, pročitaćete i onaj na engleskom – rekao je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.