U trendu

Skok cena nafte s većim šansama za dogovor u OPEK-u

Cene nafte skočile su danas s optimizmom da su povećane šanse za postizanje dogovora u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje nafte.

Ministri članica  OPEK-a sastaju se danas u Beču da razgovaraju o smanjenju proizvodnje kako bi se oporavile cene.

Cena američke nafte danas je skočila za 6,1 odsto na 48 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 6,9 odsto na 49,6 dolara po barelu.

Irak je pristao da smanji proizvodnju, dok su ostale članice jednoglasno za šestomesečno smanjenje, rekao je irački ministar za naftu Džabar al-Luaibi posle sastanka na doručku s ostalim ministrima.

Iranski ministar Bidžan Zanageh je rekao da njegova zemlja neće zamrznuti svoju proizvodnju, ali da postoje drugi arnžmani koji mogu pomoći OPEK-u da postigne dogovor, preneo je Blumbertg.

Neformalni dogovor OPEK-a iz septembra je doveden u pitanje prethodnih dana zbog rivaliteta Saudijske Arabije i Irana.

Iran je ranije bio odmah iza Saudijske Arabije po proizvodnji nafte u OPEK-u, ali su višegodišnje sankcije zbog nuklearnog programa srezala prodaju iranske nafte, dok su ostali u kartelu povećavali svoju proizvodnju. Ukidanjem sankcija ove godine, Iran nastoji da povrati udeo u tržištu dok traži od Saudijske Arabije da se odrekne dobitaka za koje smatra da su bile na njegovu štetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.