U trendu

Skupština Beograda usvojila rebalans budžeta

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas rebalans budžeta za 2015. godinu koji predvidja preraspodelu viška neutrošenih sredstava iz profita koji su ostvarila pojedina javna preduzeća.

Kako je precizirano, reč je o 1,518 milijardi dinara. Sekretarijatu za socijalnu zaštitu biće uplaćeno 1,077 milijardi, Sekretarijatu za energetiku 41 milion i Sekretarijatu za saobraćaj 400 miliona dinara.

Višak sredstava iz profita pojedinih javnih preduzeća sada se vraća za isplatu dugovanja od pre nekoliko godina.

„Mi danas vraćamo pare našim javnim preduzećima za sve one vrste socijalnih usluga koje su pružali odredjenim kategorijama stanovništva, za koje nije postojao realan novac u proteklih pet godina“, kazao je predsednik Skupsštine grada Nikola Nikodijević.

On je istakao da će gradska vlast voditi realnu socijalnu politiku i da neće prikupljati jeftine političke poene.

S druge strane, odbornici opozicije iz redova Demokratske stranke tvrde da će na kraju godine postojati višak od pet milijardi dinara zbog, kako je ocenjeno, nesposobnosti aktuelne vlasti da sprovede projekte od kojih bi gradjani imali korist.

Vladajuće stranke tvrde da to nije tačno i da će se sledeće nedelje prilikom rasprave o budžetu za narednu godinu videti da će ulaganja biti veća i da će pre svega porasti investicije za infrastrukturne projekte.

Odbornici su danas usvojili i odluku o kriterijuma za budžet opština u narednoj godini koja bi, kako je navedeno, trebalo da omogući ravnomeran razvoj svih gradskih opština, bez privilegija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.