U trendu

Sledeće godine projektna dokumentacija za autoput Niš-Merdare-Priština

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će projektna dokumentacija za autoput Niš-Merdare-Priština biti završena u prvoj polovini sledeće godine, nakon čega će početi radovi na toj deonici.

Ona je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za saobraćaj Violetom Bulc ocenila da je taj projekat veoma važan za povezivanje regiona i dodala da je plan da bude završen do 2020. godine.

„Srbija želi da pokaže koliko joj je stalo da se poveže sa regionom, jer je to znači razvoj celog regiona, ne samo Srbije“, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da je sa komesarkom Bulc razgovarala o prioritetnim projektima u putnom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Dodala je da je prioritet u železničkoj infrastrukturi modernizacija i elektrifikacija pruge od deonici od Niša do Dimitrovgrada, jer je to jedini deo pruge koji nije elektrificiran.

„Aplicirali smo kod Fonda za Zapadni Balkan za završetak projektno-tehničke dokumentacije za taj projekat“, navela je Mihajlović.

Bulc je rekla da je Evropska unija za projekte u Srbiji opredelila 175 miliona evra grantova od 2014. do 2020. godine i dodatnih 40 miliona evra za zapadni Balkan.

Prema njenim rečima, važno je da Srbija pripremi završene projekte i konkuriše za ta sredstva.

Bulc je ocenila da je Srbija ostvarila veliki napredak u razvoju saobraćajne infrastrukture i da očekuje da će Srbija moći da se uključi u evropske putne i železničke koridore.

Dodala je i da je Evropska investiciona banka obezbedila Srbiji 1,2 milijarde evra kredita, a da je EU ukupno opredelila za Srbiju oko tri milijarde evra, od čega je veliki deo za saobraćaj.

Mihajlović je najavila da će podizvodjači za radove biti birani po strožijim kriterijumima i navela da su ih do sada birali izvodjači.

„Podzakonskim aktom će biti uredjena obaveza investitora da informiše onog ko daje i garantuje za kredite koje koriste i to po tačno odredjenim stavkama“, rekla je ona i dodala da će biti definisani i kriterijumi koji treba da ispune podizvodjači da bi dobili posao na velikim projektima.

Prema njenim rečima, to je jedan od načina da se reši deo problema na autoputevima.

Mihajlović je najavila i da će 1. marta sledeće godine početi gradnja deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i dodala da bi i izgradnja novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu trebalo da bude gotova sledeće godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.