U trendu

Sloga primljena u u Svetsku federaciju sindikata WFTU

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da su primljeni u Svetsku federaciju sindikata WFTU (World Federation of Trade Unions).

Kako se navodi, za to udruženje članstvo u WFTU predstavlja veliki iskorak ka medjunarodnoj sindikalnoj organizovanosti i razmeni ideja i strategija za revitalizacijom sindikalnog pokreta u Srbiji.

Dodaje se da će na osnovu Statuta WFTU, prijem „Sloge“ formalno biti potvrdjen na sledećem zasedanju Predsedničkog saveta WFTU.

„U narednom periodu intenviziraćemo rad ka podizanju svesti o neophodnosti većeg kolektivizma, jačanju solidarnosti medju sindikatima, radnicima, gradjanima i organizacijama okupljenih oko levih ideja i načela socijalne pravde Stanje radničke apatije,bezvoljnosti i siromaštva u Srbiji, u kojoj se sve teže živi, mora se prekinuti, a sindikati moraju biti borbeniji u svojim zahtevima. Takvu vrstu revitalizacije sindikata i radničkog pokreta Sloga vidi kroz članstvo u WFTU“, naglašava se u saopštenju.

WFTU osnovana je u Parizu 3. oktobra 1945. na Prvom svetkom kongresu sindikata, kome su prisustvovali delegati koji su predstavljali 67 miliona radnika, iz 55 zemalja i 20 medjunarodnih organizacija širom sveta. Danas ta federacija broji više od 92 miliona članova sindikata, u 210 sindikalnih organizacija, iz 105 zemalja i spada u najborbenije sindikate levice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.