U trendu

Slovenac tužio „Tesla Motors“ za eksploataciju

Američki proizvođač automobila „Tesla Motors“ najavio je da će biti pokrenuta istraga povodom optužbi državljanina Slovenije Gregora Lešnika za eksploatisanje stranih radnika.

Lešnik je tužio kompaniju nakon što je, kako tvrdi, zadobio teške povrede u nesreći na radnom mestu 2015. godine dok je pomagao da se izgradi nova Teslina fabrika boja u gradu Frimont u Kaliforniji.

Informacije o pravnim akcijama protiv „Tesla Motors“ pojavile su se nakon izveštaja američkog lista „San Hozea Merkjuri Njuza“, koji je ispitao navode iz tužbe.

List je, nakon sprovedene istrage, zaključio da je Lešnik jedan od „najmanje 140 uvezenih radnika, koji su zaposleni da rade na izgradnji fabrike boja na osnovu B-1/B-2 viza ispod cene“, prenela je STA.

Radnici su stigli u SAD preko dva podizvođača nemačkog „Ajzenmana“ i njegovog slovenačkog partnera „ISM Vuzem“, dodaje list.

Kompanija tvrdi da su je američke vlasti oslobodile odgovornosti za povredu na radnom mestu tokom koje je Lešnik polomio obe noge i pretrpeo blagi potres mozga. On se posle vratio u Sloveniju, ali i dalje nije sposoban za rad.

List je, ispitujući dublje slučaj, naveo da je sumnjiva praksa zapošljavanja, kojima se jeftini radnici u inostranstvu plaćaju samo pet dolara po satu.

Radnicima iz istočne Evrope, tvrdi list, obećano je 12 dolara po času i radna nedelja od 40 časova, ali su radili od 60 do 70 časova nedeljno za pet dolara po času, dodaje se u tužbi.

List navodi i da prema tipu vize B-1, koju su Lešniku izdali njegovi poslodavci, nije dozvoljeno da on izvodi fizički rad na gradilištu.

Američka kompanija je prvobitno ocenila da je taj slučaj pitanje za njihove podizvođače, a potom je saopštila da je postupala legalno dodajući da se pridržavala visokih moralnih standarda.

„Tesla će sarađivati sa Ajzemanom i Vizemom u sprovođenju temeljne istrage“, saopštila je kompanija.

Ona je obećala da će pobrinuti za Lešnika dodavši da je „apsolutno neprihvatljivo“ ako se ispostavi da su tačne optužbe da su radnici plaćani pet dolara po satu i obećala da će preduzeti akcije kako bi obezbedila da se „dogodi prava stvar“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar