U trendu

Smanjenje penzija nije protivustavno

Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije protivustavan Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim su u novembru 2014. smanjene penzije u Srbiji, prenela je danas televizija N1.

„Nakon analize odredaba osporenog Zakona sa stanovišta svih bitnih navoda inicijatora, Ustavni sud je našao da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti ovog Zakona i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima“, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Ističe se da je Ustavni sud utvrdio da iz zakona sledi da se njime uvode interventne mere koje se preduzimaju da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema, što konkretno znači mogućnost redovne isplate penzija.

U tom smislu, za Ustavni sud je od naročitog značaja bilo to što se propisane mere ne odnose na penzionere čija je visina utvrđene penzije do 25.000 dinara, kojih, prema podacima koje je Sud pribavio, u Srbiji ima više od 750.000, a što, s obzirom na ukupan broj penzionera i visine penzija u Srbiji, zapravo znači da najveći broj penzionera nije obuhvaćen propisanim merama.

Ustavni sud je ocenio i da je „zaštićenim“ iznosom od 25.000 dinara, u realnim ekonomskim prilikama u kojima se društvo nalazi, spornim Zakonom obezbeđeno staranje o ekonomskoj sigurnosti penzionera.

Kada je reč o penzijama koje su obuhvaćene zakonom predviđenim merama, Ustavni sud smatra da su osnovane tvrdnje inicijatora ocene ustavnosti da penzija koja je stečena u skladu sa zakonom predstavlja imovinu penzionera, ali ukazuje da iz Ustava ne proizlazi garancija penzijskog davanja u određenom iznosu, jer je ograničenje imovinskih prava, pod određenim uslovima, dozvoljeno i prema Ustavu Srbije i prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Polazeći od toga da su propisane mere uređene zakonom, da se Zakonom ne dira u pravo na penziju, da su mere propisane radi postizanja legitimnog cilja jer je stvaranje uslova za redovnu isplatu penzija makar i u umanjenom iznosu u opštem i javnom interesu, da postoji srazmernost u propisivanju mera i da se radi o merama privremenog karaktera, Ustavni sud je ocenio nisu osnovani navodi o nesaglasnosti osporenog Zakona sa Ustavom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.