U trendu

Smanjenje poreza na štampu nije problem

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da smanjenje poreza na dodatu vrednost na štampu ne bi bio fiskalni problem za budžet, ali da nije siguran da bi to smanjenje značajno pomoglo štampanim medijima.

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje podržao je juče inicijativu za smanjenje PDV sa 10 na pet odsto za štampane medije, monografske i serijske publikacije, bioskopske i pozorišne ulaznice, kao i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama.

„Mislim da fiskalni efekat nije toliko veliki da bi predstavljao problem, ali za mene će biti mnogo važnije šire ekonomsko obrazloženje, a ne samo PDV. Mislim da je tu mnogo važnije da se pokaže u obrazloženju tog predloga zakona šta se time postiže, odnosno mislim da je mnogo važnije ono što se dešava u svetu, gde se štampani mediji rapidno smanjuju u ukupnom informativnom prostoru“, rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vujović je istakao da je bitno pitanje koje se postavlja na duži rok – kako će se informativna delatnost u Srbiji prilagoditi tom svetskom trendu.

„Znate da najveće i najpoznatije novine u svetu smanjuju svoj štampani deo ili potpuno prestaju da se štamapaju. Za mene je mnogo važniji trend, neki dugoročni. Ja bih voleo da fiskalna politika bude sastavni deo prilagođavanja svake industrije, uključujući i informativnu, trendovima u svetu“, rekao je Vujović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.