U trendu

Smanjiti državnu pomoć preduzećima

Budžet za narednu godinu predstavlja mogućnost da Srbija pošalje signal da je napravila korak u dobrom pravcu, ocenio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen.

On je na Medjunarodnoj konferenciji Beogradske berze o koristi tržišta kapitala za jačanje kapaciteta domaće privrede, kazao da budžet Srbije za 2016. godinu treba da oslika „nade i očekivanja u narednom periodu“.

Verheijen je dodao da je stopa privrednog rasta u Srbiji bolja od očekivane i da Vlada Srbije treba da bude ponosna na to, ali je naglasio da započete reforme moraju biti nastavljene, jer je javni dug i dalje relativno visok.

„Srbija  treba da cilja na pet odsto privrednog rasta godišnje, a ne na 0,5 odsto.Treba vam privredni rast od pet do sedam odsto godišnje u dužem vremenskom periodu da biste uhvatili korak sa Evropom“, naglasio je on.

Prema rečima Verheijena, iako je neizvesnost zbog trenutnih dešavanja u Evropskoj uniji, očekivanja su da će Srbija u srednjeročnom periodu uspeti da ostvari stope rasta od 1,8 do 2,2 odsto godišnje, a to će biti moguće zahvaljujući povećanju izvoza.

On je naveo i da Srbija mora još mnogo toga da uradi, ali da je najvažnije to da država smanji državnu pomoć preduzećima, za šta se izdvaja oko 2,7 odsto BDP-a , dok je u EU prosek 0,8 odsto.

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković kazao je da smanjenje deficita u narednom periodu neće biti nimalo lako, na šta ukazuje plan da će  u 2016. bude nepromenjen.

On je naglasio da će biti pravi izazov da se deficit zadrži na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema Vučkovićevim rečima, najveći izazov za Vladu Srbije u narednom periodu biće privatizacija i rešavanje javnih preduzeća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.