U trendu

MMF: Iz javnog sektora odlazi 6.500 ljudi? O povećanju plata u septembru i oktobru!

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je danas da bi do kraja godine iz javnog sektora trebalo da ode još oko 6.500 ljudi.

To je, kako je rekao, manje nego što je prvobitno planirano, ali, s obzirom na bolju naplatu prihoda, to neće dovesti do rizika po fiskalne ciljeve u ovoj godini.

On je, na konferenciji u Narodnoj banci Srbije rekao da je „neto smanjenje zaposlenih“ u javnom sektoru iznosilo oko 16.000 ljudi i to od kraja 2014. godine do maja ove godine.

„To je pomoglo da se obuzdaju fiskalni troškovi“, rekao je on.

Govoreći o javnim preduzećima, on je rekao da se razgovara o planovima reorganizacije EPS-a uključujući i broj zaposlenih, sprovode se pregovori i u drugim preduzećima, poput Železnica Srbije.

„Moglo bi da dođe i do napretka na tom frontu i to brzo“, rekao je on.

Sosa je podvukao da su izdaci za plate i penzije veliki i da čine veliki deo ukupnih rashoda, zato su uvek važni napori da se obuzda potrošnja na toj strani.

Sosa: O povećanju plata pričamo u septembru i oktobru

O potencijalnom povećanju plata i penzija razgovaraćemo sa Vladom Srbije prilikom narednih poseta Misija MMF-a u septembru i oktobru, izjavio je danas stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa.

„Predstojeća Misija MMF-a, koja dolazi u septembru i oktobru, fokusiraće se na budžet za sledeću godinu i razgovaraćemo o potencijalnim povećanjima. U tim razgovorima će se uzeti u obzir, s jedne strane, bolji rezultati i fiskalna pozicija, a, sa druge, i potreba da se nastavi sa smanjenjem javnog duga na srednji rok“, rekao je Sosa na konferenciji u Narodnoj banci Srbije.

Sosa je danas najavio i da će Misija MMF-a doći u Srbiju u drugoj polovini oktobra kako bi nastavila analizu programa, odnosno povodom naredne revizije aranžmana.

Sosa je rekao da će pre toga Misija posetiti Srbiju na kratko u septembru kako bi se, naveo je, razgovaralo mahom o pitanjima vezano za budžet.

„Sledeća Misija koja će biti analiza ostvarenja programa biće u Srbiji u drugoj polovini oktobra. Razgovaraće se o merama, naročito na strani budžeta“, rekao je on.

(Tanjug)

Otpustiti 200.000 državnih činovnika u Srbiji?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.