U trendu

SP Laboratorija demantuje da je radila super analizu Juvitane

SP Laboratorija iz Bečeja danas je saopštila da nije radila „super analizu“ već ispitivanje proizvoda „Juvitana“ kompanije Svislajon Takovo, koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvodjač.

Ta akreditovana laboratorija se oglasila povodom današnjeg saopštenja kompanije Svislajon Takovo u kome se navodi da je SP Laboratorija sprovela „super analizu i da je utvrdjeno da su ispitivani proizvodi Juvitana po najstrožim evropskim standardima, ispravni“.

„Da bi se nešto zvalo ‘super analiza’ neophodno je da se i uzorak za analizu i uzorak za ‘super analizu’ uzorkuju od strane službenog lica u isto vreme, da uzorci budu identični i propisno obeleženi“, navodi se u saopštenju SP Laboratorije.

Od kompanije Svislajon Takovo je zatraženo da objavi izveštaje SP Laboratorije u celini u kojima je navedeno da li predmetni uzorci odgovaraju ili ne odgovaraju zahtevima u pogledu dozvoljenih nivoa  ostataka pesticida u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

„Po zahtevu nadležnih državnih institucija možemo staviti na uvid izveštaje o ispitivanju kašica ‘Juvitana’, koje je uradila SP Laboratorija“, navodi se u saopštenju laboratorije.

Objašnjeno je da po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda maksimalno dozvoljen nivo ostataka (rezidua) pesticida u hrani za odojčad i malu decu 0,01 miligrama po kilogramu, a za neke odredjene ostatke i niže.  

SP Laboratorija je podsetila da, prema propisima, nije ovlašćena da saopštava ili komentariše rezultate uradjenih analiza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.