U trendu

Srbi više veruju domaćim veb prodavcima

Kupovina garderobe, obuće i elektronskih uređaja, kao i plaćanje računa najčešći su motivi da naši potrošači klasičan šoping i čekanje pred šalterom zamene „izlaskom” na internet. Za onlajn kupovinu kao presudan razlog navode povoljnije cene (65 odsto anketiranih) i bolji, širi izbor robe u odnosnu na fizičke radnje (52 posto), zaključci su istraživanja sprovedenog tokom septembra u Srbiji, na uzorku od 1.000 aktivnih korisnika platnih kartica, koje je sprovela kompanija „Master kard” u okviru svog Indeksa istraživanja. Tako je od anketiranih širom Srbije njih 44 odsto reklo da preko interneta kupuje odeću i obuću, 33 posto se odlučuje za nabavku novih elektronskih uređaja, a za 18 odsto je to najbolja opcija za plaćanje računa.

Istraživanje je pokazalo da 79 odsto građana prednost daje domaćim u odnosu na strane veb prodavnice; za ove druge opredeljuje se svaki drugi potrošač ili 50 odsto anketiranih. Svaki četvrti pak preferira kupovinu na sajtovima sa kuponima.

Najviše informacija o proizvodima i uslugama do kojih mogu da dođu uz pomoć računara ili pametnih telefona i elektronski ih plate dobijaju sa samih sajtova za onlajn kupovinu – rekli su 81 posto ispitanika. Nešto više od polovine njih veruje preporukama prijatelja i članova porodice, a na poslednjem mestu je „Fejsbuk”. Ova društvena mreža je izvor informacija samo za jednu četvrtinu ispitanika.

Ove navike korisnika platnih kartica u Srbiji, u kojoj dve trećine stanovnika ima pristup internetu, pokazuje da postoje načini da se plaćanje obavi brzo, na praktičan način, bez čekanja. Ipak i dalje se najviše plaća kešom prilikom dostave robe (47 posto ispitanika). Potom sledi plaćanje uz pomoć različitih vrsta kartica, debitnih, za internet ili kreditnih.

Takođe više od polovine učesnika ankete, 58 odsto, izjavilo je da kupuju kod proverenih veb prodavaca i smatraju da se time štite od različitih sajber oblika zloupotrebe podataka. U cilju prevencije 14 odsto koristi određenu karticu samo za onlajn plaćanje, 12 posto ne otvara linkove pristigle sa sumnjivih mejlova i 11 odsto učesnika istraživanja ne ostavlja lične podatke putem mejlova.

Mere bezbednosti

Kupac bi pre onlajn kupovine trebalo da proveri da li strana za plaćanje na izabranom sajtu ima svoj ha-te-te-pe (https://), kao i simbol katanca, koji su svojevrsna garancija da se prenos podataka na tim stranama šifrira, kao i da li sajtovi imaju oznaku zvaničnih kompanija za platne kartice.

(A. C, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.