U trendu

Srbija bi bila konkurentija kad bi stranci mogli da kupuju zemljište

Srbija bi bila konkurentnija zemlja ako bi se strancima dozvolilo da kupuju poljoprivredno zemljište i olakšale procedure za zakup gradskog gradjevinskog zemljišta, navodi se u danas predstavljenoj studiji o konkurentosti Srbije u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana

U toj studiji koju je uradila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Srbija je u većini oblasti predstavljena povoljno u odnosu na ostale privrede regiona, ali je ukazano da u oblasti zaštite životne sredine i konkurencije treba sprovesti dodatne strukturne reforme.

Prednosti Srbije su, kako je ocenjeno, što ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i sa zemljama CEFTA regiona.

Studija je pokazala i da su sve zemlje regiona od početka krize 2009. olakšale procedure za izvoz i uvoz robe, ali i smanjile troškove izvoza, a povećale su i svoju vidljivost na internetu. Navodi se da u Srbiji 74 odsto kompanija ima svoju internet stranicu i da sve koriste elektronsku poštu.

Ukazano je da bi rastu konkurentnosti Srbije doprinala bolja povezanost privrede i obrazovanja, kao i veća izdvajanja za obrazovanje, koja su sada 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je taj udeo u zemljama OECD-a u proseku oko 6,1 odsto, a u evropskim zemljama 5,3 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.