U trendu

Srbija bi mogla da ima triput više pšenice

Potpredsednik holdinga Delta Dejan Jeremić ocenio je da bi Srbija, uz primenu savremenih agrotehničkih mera, mogla na istim površinama da proizvede  tri i po puta više pšenice nego sada.

„Pre nekoliko dana primetio sam vest u kojoj se kaže da Srbija ima milion tona tržnog viška pšenice. Da li je to dobra vest? Dobra je, ali nedovoljno dobra. Prava vest bi bila da sa 550.000 hektara pod pšenicom ima 3,5 miliona tona tržnog viška“, rekao je Jeremić novinarima.

Kako je istakao, Srbija po prosečnom prinosu pšenice koji je na zasejanih 550.000 tona manji od četiri tone po hektara, „spada u u red slabijih proizvođača pšenice na evropskom kontinetu“.

Ove godine u Srbiji se očekuje se rod od oko 2,3 miliona tona pšenice, a domaće potrebe su oko 1,3 miliona tona.

„Mnogo puta smo ponavljali da je srpski agrar velika šansa, ali nismo daleko odmakli od ponavljanja“, rekao je potpredsednik Delta holdinga za operativne poslove i dodao da je iznenađen koliko se u medijima malo prostora daje uspesima poljoprivrede.

Jeremić je istakao da primer Delta agrara, kompanije Delta holdinga, pokazuje da se u Srbiji, uz primenu najmodernijih agrotehničkih mera, mogu postići visoki prinosi pšenice koji su na nivou najboljih evropskih proizvođača.

„Pre par dana je završena žetva pšenice i ječma (na poljima Delta agrara), i zahvaljujuću primenjenim najmodernijim agrotehničkim merama, postigli smo rezultate koji su za Srbiju na maksimumu biološkog potencijala pšenice“, rekao je Jeremić.

On je precizirao da je Delta agrar na 2.700 hektara pod pšenicom imao prosečan prinos od 8,15 tona po hektaru, a na dva imanja i devet tona. „To je rezultat po kojem se Delta agrar svrstava u red najboljih evropskih proizvođača pšenice“, ocenio je potpredsednik Delta holdinga.

On je naveo da je Delta agrar ove godine postigao i „gotovo neverovatan prinos ječma – od preko osam tona u proseku na zasejanih 700 hektara“.

Predstavljajući rezultate Delta agrara u prvoj polovini ove godine, Jeremić je rekao da je ta grupa Delta holdinga ostvarila izvoz od skoro 39,5 miliona evra i da je to dva i po puta više nego u istom periodu prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.